nyugatellenes él

2021.06.03. 21:08

Szorosan együttműködik az orosz és a fehérorosz hírszerzés

Szorosabb együttműködésben állapodott meg az orosz és a fehérorosz hírszerzés válaszul „az Egyesült Államok és a nyugati országok agresszivitására” – közölte csütörtöki vityebszki találkozója után Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója és Ivan Tertelj, a fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) elnöke.

A két hírszerzési vezető egyetértett abban, hogy „közös erővel lépjenek fel a Nyugat destruktív tevékenységével szemben”.

Az orosz hírszerzés közleményében egyúttal pellengérre állította a Nyugat próbálkozásait, amelyek szavai szerint arra irányulnak, hogy destabilizálják a társadalmi-politikai helyzetet Oroszországban és Fehéroroszországban. A tavalyi vitatott kimenetelű fehérorosz elnökválasztás nyomán egyre nagyobb nemzetközi elszigeteltségben lévő Aljakszandr Lukasenka elnök korábban hasonló kijelentéseket tett.

Az újabb nyugati szankciók következtében erősödött Minszk függősége Moszkvától. Minszk és Moszkva 1999-ben kötött szerződést a két ország közti védelmi és gazdasági együttműködés elmélyítéséről egy orosz-fehérorosz Szövetségi Állam keretében, amely mindezidáig nem valósult meg.

A Kreml sürgeti a két állam nagyobb mérvű integrációját.

Lukasenka és orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin a múlt héten Szocsiban tárgyaltak a kétoldalú gazdasági együttműködés fokozásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában