nem múlt el a veszély

2019.08.08. 21:35

Szíriában újra erőre kaphatott az Iszlám Állam

Szíriában erőre kapott az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet – állítja jelentésében Glenn Fine, a Pentagon (védelmi minisztérium) főigazgatója.

A The Washington Post című lap részleteket jelentetett meg a Pentagon elemzéséből, amelyből kiderül: noha a „kalifátusa” összeomlott, a terrorszervezet Irakban megszilárdította erőit, Szíriában pedig újjáéledt. A dokumentum szerint az amerikai csapatcsökkentés Szíriában egyben csökkentette a terrorszervezet ellen harcoló erőknek nyújtott támogatást is. Mint Glenn Fine fogalmaz: „éppen olyan időszakban, amikor több kiképzésre és felszerelésre lenne szükségük, hogy válaszolni tudjanak az ISIS újjáéledésére”.

A kedden kiadott, de – mint a The Washington Post fogalmazott – a texasi El Pasóban és az ohiói Daytonban elkövetett tömegmészárlások miatt csak kevés figyelmet kapott dokumentummal csütörtökön foglalkoztak az amerikai sajtóban.

A jelentésből a The Washington Post kiemeli: a helyszínen lévő amerikai katonai vezetők amiatt aggódnak, hogy az amerikai csapatcsökkentés miatt az Egyesült Államok szíriai szövetségesei, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) más, „alternatív” szövetségesek után nézhetnek, s az SDF-nek amúgy is korlátozott a képessége az ISIS-től visszafoglalt területek megőrzésére.

Különösen veszélyesnek tartja a helyzetet a jelentés az északkelet-szíriai Al-Hol menekülttáborban kialakult helyzetet. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága ugyanis azt jelentette, hogy a táborban a terrorszervezethez tartozók családtagjainak ezrei élnek, és az Iszlám Állam most őket próbálja rábírni a csatlakozásra a terroristákhoz. A Központi Parancsnokság adatai szerint Al-Holban mintegy 45 ezer olyan ember él, aki családtagja, távolabbi hozzátartozója, vagy „csak” támogatója a terrorszervezetnek.

A Pentagon adatai szerint 10 ezerre tehető az SDF által elfogott terroristák száma, közülük mintegy 2000 a külföldi állampolgárok száma. A terroristákat a Szíria északkeleti vidékein sebtében kialakított börtönökben őrzik, ám az SDF-nek sem a felszereltsége, sem a felkészültsége nincs meg ahhoz, hogy hosszú időn keresztül őrizni tudja ezeket a terroristákat. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a külföldi terroristákat országaik nem akarják visszafogadni.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán este a CNN hírtelevízióban azt mondta: még nem olvasta a jelentést, de a kormányzat tökéletesen tisztában van azzal, hogy eddig mit ért el és mit nem sikerült megvalósítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában