Ország-világ

2021.09.27. 19:02

Szijjártó Péter visszautasította az ukrán beavatkozást a gázmegállapodásba (videó)

Az orosz Gazprommal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződés aláírási ceremóniáján, szintén újságírói kérdésre reagálva Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki, hogy Kijev nem akarja megtartani a Magyar-Ukrán Gazdasági Vegyes Bizottság csütörtökre tervezett ülését.

Kijelentette, nem pontosan érti, hogy mi az összefüggés Magyarország energiaellátásának biztosítása, illetve aközött, hogy normális módon együttműködünk a szomszédainkkal.

– Visszautasítom a Magyarország ügyeibe történő beavatkozási kísérletet, a magyar emberek téli fűtésének biztosítása a mi dolgunk, azt semmilyen más ország nem befolyásolhatja – fogalmazott.

Továbbá hangsúlyozta, hogy

az új déli vezetékkel a Gazprom nemcsak Ukrajnát, hanem Magyarországot is megkerüli.

Rámutatott, hogy az orosz vállalat eddig Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Horvátországot is Magyarországon keresztül látta el földgázzal, s ebből tranzitbevételek származtak, mostanra azonban megváltozott a realitás, megépült egy másik útvonal.

– Mivel a Gazpromnak van gáza, és nem nekünk, ezért ez egy elég egyenlőtlen helyzet ebből a szempontból. Tehát

amelyik útvonalon hozzák a gázt, mi azon fogjuk megvenni

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Végezetül pedig hozzátette: „nem tudom, hogy az Északi Áramlat-2 vezetékről történt megállapodás után ukrán barátaink hasonlóan bátorsággal álltak-e ki mondjuk a németekkel szemben is”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában