Magyar érdekvédelem

2018.10.11. 13:11

Szijjártó Péter: megdöbbentő mélységekbe süllyedt az ukrán politika

Az ukrán döntéshozók „a legsötétebb diktatúrákat idéző javaslatokat” emlegetnek.

Forrás: MTI Fotó / KKM

Fotó: Mitko Sztojcsev

A kárpátaljai magyarok továbbra is mindenben számíthatnak az anyaországra – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki csütörtökön a kérdésről egyeztet a NATO főtitkárhelyettesével és telefonon tájékoztatja az Egyesült Államok külügyminisztériumát.

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy budapesti sajtóeseményt követően úgy fogalmazott, hogy

az ukrán döntéshozók „a legsötétebb diktatúrákat idéző javaslatokat” emlegetnek, amikor ukránok betelepítésével akarják Beregszász etnikai összetételét megváltoztatni és az ott élő magyarok arányát tovább csökkenteni.

A leginkább megdöbbentőnek azonban azt nevezte, hogy a szomszédos ország kormánya sem ezt nem ítélte el, sem az ellen nem tiltakozott, hogy az ukrán parlament honlapján közzétett petíció a kárpátaljai magyarok deportálását említi.

A kijevi parlament összejátszik azokkal a szélsőségesekkel, akik nyilvánosságra hozták több száz kárpátaljai magyar adatait, hiszen a kettős állampolgárok azonosítása nyilvános adatbázisok alapján lehetetlen – mondta.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kárpátaljaiakat érintő ukrán döntésekre nincs észszerű magyarázat, a helyi magyar kisebbség jogainak visszaszerzése érdekében a „nemzetközi politika minden eszközét” föl kell használni.

A miniszter egyúttal elfogadhatatlannak nevezte a menekültek befogadásáról szóló LIBE-javaslatot, amely – tette hozzá – több tízmillió embert ösztönözhet Európa szomszédságában arra, hogy bármilyen úton bejussanak a kontinensre.

Az Európai Parlament „folyton azon mesterkedik, hogyan éleszthetné fel ismét a migrációs hullámot”, pedig világossá kéne tenni, hogy Európába csak legálisan lehet érkezni – tette hozzá. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy minden menekült fogadásáról Európán kívül kell dönteni, mivel „a visszaküldési politika teljes kudarcot vallott”.

Borítókép: Illusztráció

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péterről 2018. szeptember 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában