Ország-világ

2020.09.17. 17:53

Szijjártó: dinamikusan nő Közép-Ázsia jelentősége (videó)

A keleti nyitásban dinamikusan növekszik Közép-Ázsia jelentősége, hiszen a térség államai egészen komoly eredményeket tudnak felmutatni a gazdasági növekedés terén – hangsúlyozta a kirgiz partnerével folytatott csütörtöki budapesti megbeszélést követően tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminisztert 2020. szeptember 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Hozzátette:

a régió gyors növekedése lehetőséget teremt a magyar vállalatok számára, hogy új piacokat keressenek, ehhez a pénzügyi feltételek a korábbinál kedvezőbbek.

A magyar diplomácia vezetője a külkapcsolatokban a több lábon állás fontosságát hangsúlyozta, megemlítve: a térség jelentőségének növekedését világosan mutatja, hogy az Európai Unió külön stratégiát dolgozott ki a Közép-Ázsiával való együttműködés erősítésére.

A külgazdasági és külügyminiszter jelezte: a hónap végén Magyarországra látogat Kirgizisztán elnöke, ezeket a tárgyalásokat készítette elő a mostani találkozó.

Elmondta:

a kirgiz elnök látogatása során aláírják a felek a két állam együttműködését stratégiai partneri szintre emelő dokumentumot, amely a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás és a nemzetközi politika terén bővíti az eddigi együttműködést.

Utóbbi kapcsán megemlítette: legutóbb Kínával lépett Magyarország stratégiai partnerségre, aminek eredményeként a high-tech kínai vállalati tőke első számú közép-európai célpontjává váltunk. Célnak azt nevezte, hogy a kirgiz-magyar kapcsolat legyen a két régió közötti együttműködés alapja.

Szijjártó Péter elmondta: a felek véglegesítették a magyar-kirgiz beruházásvédelmi és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, ami biztosabbá és kiszámíthatóbbá teszi a cégek működését a másik állam területén, valamint véglegesítették a két kereskedelmi és iparkamara megállapodását is, ami, közvetlenné teszi a cégek közötti csatornákat.

Szólt arról is: 50 millió eurós kirgiz-magyar befektetési alap létrehozásáról állapodtak meg; ez a magyar vállalatok kirgizisztáni beruházásait éppúgy segíti, mint a harmadik országbeli közös projekteket.

Megemlítette:

Kirgizisztán ahol a Richter a magyar gazdaság zászlóshajója azon államok közé tartozik, ahová 2020 első félévében sikerült bővíteni a magyar exportot; a növekedés 7 százalékos volt.

Szólt arról is: mivel idén 383 kirgiz diák jelentkezett magyar ösztöndíjprogramokra, megduplázzuk a fogadott hallgatók jelenleg 75 fős létszámát.

Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió minél előbb véglegesítse és írja alá Kirgizisztánnal a hosszú ideje tárgyalás alatt álló partnerségi és együttműködési megállapodást. Emellett megállapodtunk abban, hogy Magyarország támogatja Kirgizisztán pályázatát az ENSZ Biztonsági tanácsába és az ENSZ emberi jogi tanácsába is jelezte Szijjártó Péter.

Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter azt hangsúlyozta: Magyarország nagyon fontos partnere hazájának, és az első európai uniós tagállam, amellyel stratégiai partnerségre léphetnek.

A kirgiz diplomácia vezetője arról beszélt:

nagy jelentőségű dokumentumok aláírását készítették elő a szeptember végi államfői találkozóra, kiemelve ezek közül is a gazdasági, kereskedelmi együttműködést elősegítő egyezményeket.

Hangot adott azon reményének, hogy a felek mihamarabb aláírhatják Kirgizisztán és ez Európai Unió már parafált megállapodását az együttműködés kibővítéséről.

Csingiz Ajdarbekov hálával említette a hazájában nagy népszerűségnek örvendő magyar ösztöndíjprogramokat, felvetve, hogy az oktatás terén éppúgy lehetne bővíteni az együttműködést, mint például a banki szférában, hiszen Kirgizisztán jó kiindulópont lehet a térségbe törekvő pénzintézetek számára.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminisztert 2020. szeptember 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában