húzóágazat

2017.11.02. 19:57

Szijjártó: dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdaság

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a jövőben az üzleti szolgáltató szektor (SSC) lesz a legfontosabb ágazat a gazdaságban, ami a külföldön dolgozó szakemberek hazavonzásában is fontos szerepet játszhat majd.

Budapest, 2017. november 2. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által szervezett Hungarian Shared Services Gálán, a Hungarian Shared Services díjainak átadásán Budapesten 2017. november 2-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az üzleti szolgáltatások fiatal ágazat a magyar gazdaságban, de az elmúlt években rohamtempóban fejlődött, kiemelt szerepet játszik a Magyarországra irányuló külföldi befektetésekben – mondta Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által szervezett Hungarian Shared Services Gálán.

A miniszter kiemelte: az újonnan létrehozott munkahelyek ágazati megoszlását nézve az SSC szektor áll a második helyen, 2016-ban közel 2500 új munkahely jött létre 12 projektben. Magyarországon 110 üzleti szolgáltató központ működik, ezek mintegy 46 ezer, elsősorban fiatal diplomás alkalmazottat foglalkoztatnak.

Az üzleti szolgáltatások szektor magas hozzáadott értéket képviselő ágazat, ezen a területen az elmúlt időszakban számos mérnöki, valamint jelentős szellemi értéket felmutató fejlesztés érkezett az országba.

– emelte ki Szijjártó Péter.

Ha az erre az évre tervezett SSC projektek megvalósulnak, több mint 1600 magas képzettséget igénylő új munkahely jön létre – tette hozzá.

A tárcavezető emlékeztetett: 2010-ben még csak 1,8 millió adófizető foglalkoztatott volt az országban, mára több mint 4,3 millióra emelkedett számuk, ezzel párhuzamosan 2010 óta 741 ezer új munkahelyet teremtettek, a munkanélküliségi ráta az akkori 12,5 százalékról 4,1 százalékra esett vissza.

Világos fordulat, dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdaság, ebben kiemelkedő szerepet kapnak a magas hozzáadott értéket képviselő ágazatok, köztük az üzleti szolgáltatói szektor.

-fejtette ki.

A miniszter elmondta: az SSC ágazat fontos a már külföldön dolgozó fiatal magyar szakemberek hazavonzásában, már több ilyen területen működő cég jelezte, sikerült kedvező feltételekkel a már kint elhelyezkedett magyar fiatalokat „hazacsábítaniuk”.

Szijjártó Péter és Ésik Róbert, a HIPA elnöke átadta az SSC Gála díjait, kiválósági díjat az idén a cégek közül a Nokia és a Mol, a vállalatvezetők közül Csucska Péter, a Lexmark Budapest Competence Center ügyvezetője kapott.

Borítókép: MTI / Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában