Válságelhárítás

2018.06.01. 13:56

Szijjártó: a kormánynak a magyar emberek biztonsága a legfontosabb

Magyarország exportorientált országként sajnálattal fogadja, ha az Európai Unió és az Egyesült Államok között kereskedelmi háború alakul ki.

Forrás: mti

A kormány a magyar emberek biztonságának megvédését tekinti a legfontosabb feladatának, hiszen a választásokon erre kapott kötelezettséget és felhatalmazást – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtóeseményt követően.

A tárcavezető arra számít, hogy az EU-ra nehezedő migrációs nyomás erősödni fog. Bármikor akár több tízmillióan dönthetnek úgy Európa szomszédságában, hogy elindulnak a kontinens belseje felé, Görögországban pedig ismét a 2015-ös válsághoz hasonló állapotok kezdenek kialakulni

- tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy Magyarország nemzetbiztonsági érdeke a migráció megállítása, ezért következményekkel kell számolnia annak, aki ez ellen dolgozik.

Az amerikai vámintézkedésről és a brüsszeli válaszlépésekről szólva Szijjártó Péter kijelentette:

Magyarország exportorientált országként sajnálattal fogadja, ha az Európai Unió és az Egyesült Államok között kereskedelmi háború alakul ki. Különösen súlyos lehet egy német-amerikai vitasorozat, hiszen ez Magyarország legfontosabb uniós és unión kívüli kereskedelmi partnerét érintené, a kormány ezért párbeszédet sürget a kérdések rendezésére

- tette hozzá.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy az amerikai vámintézkedések közvetlenül kevésbé érintik Magyarországot, hiszen a fémkivitelnek csupán 1 százaléka kerül az Egyesült Államokba, de a tengerentúli piacról szintén kiszoruló államok olyan térségekben jelenhetnek meg, amelyekben Magyarország is érdekelt.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón beszél a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. június 1-jén

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában