világos célok

2018.08.30. 10:00

Szijjártó: a földközi-tengeri migrációs útvonal is lezárható

Magyarország bebizonyította, hogy a szárazföldi határ igenis megvédhető, de Szijjártó Péter szerint Európa tengeri határainak védelme is elengedhetetlen.

A külgazdasági és külügyminiszter az Echo TV Napi aktuális című műsorában kiemelte, amikor a magyar kormány migrációs politikáról beszél, akkor elengedhetetlen az intézkedések sorrendisége,

vagyis minden egyes lépés, ami nem úgy kezdődik, hogy a határok feletti kontrollt vissza kell szerezni, arról nem érdemes beszélni.

A magyar külügyi tárca vezetője arról is beszélt, meglátása szerint az európai parlamenti választási kampány során Magyarország komoly támadásokra számíthat Nyugat-Európából.

A keddi Orbán Viktor–Matteo Salvini-találkozóval kapcsolatban Szijjártó Péter Szabó Anett műsorvezetőnek kifejtette: két olyan ember tárgyalt egymással, akik már bizonyították azt, hogy hamis az a brüsszeli kommunikáció, amely az elmúlt három és fél évben arról szólt, hogy lehetetlen megvédeni a határokat. Az olasz kormányzati struktúrában a migráció határköre a belügyminiszterhez tartozik, Matteo Salvini állaspontja pedig világos,

az illegális bevándorlást Európa határai előtt meg kell állítani

– hívta fel rá a figyelmet Szijjártó Péter.

Magyarország bizonyította, hogy a szárazföldi határ igenis megvédhető, a szárazföldi migrációs útvonalak igenis lezárhatók – közölte a külügyi tárca vezetője. A tengeri határok megvédéséről szólva a politikus

példának hozta fel Ausztráliát, ugyanis a kontinensnyi országnak sikerült elérnie azt, hogy egyetlenegy illegális bevándorlókat szállító hajó se tudjon kikötni ausztrál földön.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Matteo Salvini az első olyan európai politikus, aki hajlandó kísérletet tenni annak bizonyítására, hogy a Földközi-tengeren is lehet sikeres a határvédelem. Az élet és az idő őt igazolta. Igenis lezárható a tengeri migrációs útvonal is. Ehhez persze, az kell, hogy az európai politikusok félretegyék a képmutatást és komolyan vegyék saját magukat is – tette hozzá.

A miniszter megjegyezte, több európai politikus – aki korábban Magyarországot is bírálta – ma már a külső határok megvédésének szükségességéről beszél, ennek ellenére migrációs politikája miatt Salvini továbbra is az európai támadások kereszttüzében áll.

Egyetértve Matteo Salvini keddi szavaival, Szijjártó Péter is úgy vélte, mindannyiunk érdeke, hogy egy új összetételű Európai Bizottság és egy új összetételű Európai Parlament jöjjön létre. A külgazdasági és külügyminiszter szerénynek nevezte a mostani Európai Bizottság teljesítményét, kiemelve azt, hogy csökkenni fog a tagállamok száma, minden idők legsúlyosabb terrorfenyegetettségében kell élni, a migrációs válság helyzete pedig egyre súlyosabbá vált. Hozzátette: ettől az Európai Bizottságtól megoldásokat várni Európa érdekében hiú ábránd volna, vagyis kulcskérdés lesz az új összetételű Európai Bizottság és lesz az új összetételű Európai Parlament.

A teljes beszélgetést itt tudja megtekinteni:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában