meghatározó erő

2019.10.28. 15:13

Székesfehérváron állhat fel az új hadosztály-parancsnokság

Az új, többnemzeti parancsnokságról a közelmúltban tájékoztatták a NATO főtitkárt – közölte a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor elmondta: a levelet a horvát védelmi miniszterrel együtt írták a közös kezdeményezésről – mondta el Benkő Tibor az M1 csatorna hétfő reggeli műsorában.

A parancsnokság feladata a térség stabilitásának, a békének a megőrzése lenne, ha pedig a térségben bármilyen konfliktus kialakulna, akkor vezető elemként irányítaná a műveleti tevékenységet.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a parancsnokság létszáma nagyjából hetven lenne.

A miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában kitért arra is, hogy az új parancsnokságot a NATO struktúrába ajánlanák fel, és arra törekszenek, hogy minél több közép-európai ország csatlakozzon hozzá. Kiemelte:

Magyarországnak meghatározó erőként kell részt vennie a térségében a biztonság és a stabilitás megőrzésében.

Szolnokon pedig létrehoznak egy különleges műveleti regionális központot – ismertette. Az erről szóló együttműködési megállapodást mostanáig Szlovéniával, Szlovákiával és Horvátországgal írták alá, a nem NATO-tag Ausztria pedig rövidesen csatlakozik hozzá – mondta a miniszter.

Benkő Tibor a múlt héten vett részt a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozásán Brüsszelben. Az M1-en azt mondta, ott is azt tapasztalta: egyre több ország vallja azt, amit Magyarország, hogy a békét és a biztonságot meg kell őrizni, a problémákat pedig ott kell kezelni, ahol keletkeznek – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában