Születésnap

2018.11.14. 19:51

Százhúsz éves fennállását ünnepli a magyarországi metodista misszió

Az állam és az egyház elválasztása nem jelentheti az egyház és a társadalom szétválasztását – hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán Budapesten, a magyarországi metodista misszió működése megkezdésének 120. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Semjén Zsolt azt mondta: „egyszerre vagyunk tagjai az egyháznak és polgárai a társadalomnak”, tehát nem a kettő szembeállítására, hanem harmonikus együttműködésére van szükség, az egész társadalom javára.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, a kormány egyházpolitikájának fundamentuma, hogy ami jó az egyháznak, az jó az országnak és fordítva. A metodisták által képviselt lelkiség pedig jobbá teszi az embereket és a nemzetet, mivel szolgálatukat mindig a társadalomban fejtették ki, nem zárkóztak elefántcsonttoronyba, hanem a társadalomba vitték el az evangélium üzenetét – tette hozzá.

Kik is azok a metodisták?

A metodista egyház a XVIII. században jött létre az anglikán egyházon belüli vallási-megújulási mozgalomként. Vezető személyisége John Wesley volt, a mozgalom azonban csak a lelkész halála után vált ki az anglikán egyházból, és szerveződött önálló egyházzá. Az európai kontinensen a 19. század közepén erősödött meg a metodista misszió, Magyarországra 1898-ban érkezett Ausztriából az első metodista prédikátor, Robert Möller. A metodista egyházat a kormány a bevett egyházak között ismeri el.

Semjén Zsolt kiemelte, a magyar állam elkötelezett amellett, hogy az egyházi intézmények – például az iskolák – tevékenységét elismerje, ezek ugyanis egyszerre vallásos közösségek és közfeladatot átvállaló intézmények. Az állam feladata a vallásszabadság biztosítása mellett a közfeladatot ellátó intézmények finanszírozása, az egyházi intézményeké ugyanúgy, mint az államiaké vagy önkormányzatiaké – jelentette ki.

Kitért arra is: a kormány létrehozott egy államtitkárságot az üldözött keresztények megsegítésére, hogy „emberi életet élhessenek a szülőföldjükön”. Azonban nemcsak „brutális” keresztényüldözés létezik – tette hozzá -, hanem van egyfajta „szofisztikáltabb” keresztényüldözés is itt, Európában, amely például abban nyilvánul meg, hogy „valaki azért veszíti el az állását”, mert megvallja a hitét.

Ez a keresztényüldözés a keresztény értékeket, hagyományokat akarja feláldozni, a „hitvalló kiállás” azonban megerősíti a keresztény civilizáció védelmét – mondta a miniszterelnök-helyettes.

A jubileum alkalmából a Magyar Metodista Egyház III. kerületi központjában külföldi résztvevőkkel emlékülést tartottak, emléktáblát avattak, majd a rendezvény istentisztelettel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában