Konfliktus

2018.11.25. 17:26

Szándékosan nekiment egy orosz határőrhajó egy ukrán hadihajónak

Az incidens vasárnap Odessza és Mariupol között történt – hozta nyilvánosságra az ukrán védelmi minisztérium hivatalos honlapján. A krími kikötők igazgatósága szerint Oroszország lezárta az Azovi-tengert és a Fekete-tengert összekötő Kercsi-szorost.

Az ukrán közleményből nem derült ki, hogy pontosan hol történt az incidens. A tárca tájékoztatása szerint az ukrán haditengerészet három hajója – két páncélozott tüzérségi kishajó és egy vontatóhajó – a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartott. A hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették – szögezték le a közleményben.

Az ukrán fél tájékoztatása szerint az egyik orosz határőrhajó nekiment az ukrán vontatóhajónak, amelynek megsérült a főhajtóműve, a korlátja, és elvesztette a mentőcsónakját. A legénység tagjai közül senki sem sérült meg.

Az incidenst Kijev nyílt provokációnak minősítette Oroszország részéről. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy megteszi a szükséges diplomáciai és nemzetközi jogi válaszlépéseket.

A tárca által kiadott közlemény szerint Oroszország provokációi a Fekete- és az Azovi-tengeren „átlépték a határvonalat és agresszívakká váltak”. „Oroszország hajói megsértve a közlekedés szabadságát, jogellenes erőszakot alkalmaztak az ukrán haditengerészet hajói ellen” – szögezte le a külügyminisztérium hozzátéve, hogy haladéktalanul tájékoztatják Ukrajna partnereit az orosz félnek az Azovi-tengeren folytatott agresszív tevékenységéről.

„Az efféle cselekmények emellett biztonsági kockázatot jelentenek a fekete-tengeri régió minden országára, ezért a nemzetközi közösségnek egyértelmű választ kell adnia rájuk” – közölte a minisztérium.

Az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) krími határokért felelős részlege azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy hadihajói megsértették az orosz területi vizeket és veszélyes manővereket hajtottak végre.

Nem sokkal később Alekszej Volkov, a krími kikötők vezérigazgatója közölte, lezárták a az Azovi-tengert a Fekete-tengerrel összekötő Kercsi-szorost.

A Rosszíja 24 orosz hírtelevízió szerint Oroszország egy hatalmas teherhajót irányított a Kercsi-szoroson átívelő híd alá, lezárva ezzel a szoros bejáratát, és megakadályozva, hogy az ukrán haditengerészet három hajója behajózzon az Azovi-tengerre. A hídnál orosz katonai helikopterek köröznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában