Nemzeti ünnep

2017.10.22. 20:16

Szabadságvágyról, hazaszeretetről szóltak a megemlékezéseken

Vasárnap is tartottak megemlékezéseket országszerte az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából.

Budapest, 2017. október 22. Korhű ruhába öltözött fiatalok egy Csepel teherautó platóján az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából rendezett, a Bem térre tartó fáklyás hagyományos emlékmeneten Budapesten 2017. október 22-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Fotó: Mohai Balázs

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Martonvásáron arról beszélt: a szabadságvágy a magyarság erkölcsi többségét mindig egybekovácsolja és összetartja. Azt mondta: 1956 bebizonyította, hogy az igazi szabadság iránti sóvárgást sohasem lehet külső erőszakkal elfojtani.

A házelnök három történelmi kort emelt ki, 1456-ot, 1956-ot és 2017-et, amelyeket évszázadok és évtizedek választanak el egymástól, miközben a történelmi azonosság összeköti őket. Rámutatott arra, hogy mindhárom korban „a magyarok nemcsak a maguk, hanem Európa szabadságát is védték és mindhárom korban cserben hagyott bennünket Nyugat-Európa, s csak a közép-európai népek álltak ki mellettünk”.

Boross Péter volt miniszterelnök Hódmezővásárhelyen arról beszélt, hogy a magyar történelmet évszázadokon át végigkísérte a szabadságvágy, a hazaszeretet, ami biztató a jövőre nézve. Ha ugyanis minden generáció érzi a kötelezettséget, hogy ezt az üzenetet átadja az utána jövőknek, „akkor nincs veszve a hon, a haza” – mondta.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott emlékünnepségen részt vett a 61 évvel ezelőtti diákgyűlés néhány résztvevője, ott voltak lengyel vendégek, továbbá diákcsoportok, köztük felvidéki fiatalok. Megjelent Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök felesége is. Többen magyar zászlókkal, nemzeti színű karszalagokkal érkeztek.

Trócsányi László igazságügy-miniszter a műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen hangsúlyozta, hogy a körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is. A tárcavezető szerint az 1956-osoknak sokat köszönhet nemcsak Magyarország, hanem egész Európa, sőt a világ is.

Simicskó István szerint 1956 októberének magyarországi eseményei a magyarság és az egész emberiség számára az igaz ügyek melletti kiállást jelképezik. A honvédelmi miniszter a Műegyetemen hangsúlyozta: „elődeink nagy árat fizettek a mi szabadságunkért”, ezért is fontos megbecsülni a szabadság értékeit. „Ma a magyarság szabad”, Magyarország demokratikus ország. Olyan ország, amely megvédi értékeit, kultúráját, nyelvét, állampolgárait és határait.

A műegyetemi emlékünnepséget követően megkoszorúzták az egyetem emléktábláját, majd az ünneplők a hagyományos fáklyás menetben vonultak a Bem térre.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a budapesti Bem téren arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik nagy tanulsága, hogy egy millimétert sem szabad feladni nemzeti függetlenségünkből. Hangsúlyozta: ennek most különös aktualitást ad, hogy ma is küzdenünk kell identitásunk és kultúránk megőrzéséért, ami 2015-ben veszélybe került a migrációs krízis kialakulásával.

Németh Zsolt a Bem téri rendezvényt szervező Rákóczi Szövetség elnökségi tagja, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke felidézte, hogy 61 éve éppen a Bem téren változott át a felvonulás forradalomba és ezen a téren született meg '56 jelképe, a lyukas zászló is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint 1956 forradalma olyan erkölcsi alapot ad, amelyre a ma döntéseit is bátran építhetjük. Az Óbuda-Békásmegyer önkormányzata által tartott megemlékezésen kiemelte: kitartunk e hagyományok mellett, így „tetteinket továbbra is kizárólag a magyar értékek, a magyar emberek érdekei és a Magyarország jövőjébe vetett hit vezérlik”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az MTI-nek azt emelte ki, hogy „a szabadságharc megmutatta, hogy a magyarok mindig kiállnak magukért. Azt bizonyította, hogy nincs helye megalkuvásnak, ha a szabadságról és a függetlenségről van szó. Ez az alapelv mind a mai napig érvényes”.

Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett ünnepségen arról beszélt: a hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője Szentesen kijelentette: a 20. századi magyar történelem legnagyszerűbb eseménye az 1956-os forradalom. Úgy vélte: az ország megítélésének ékköve a mai napig, hogy 1956-ban a forradalmárok hősiességről bizonyítékot adva szembeszálltak a világ akkor legerősebb hadseregével.

Borítófotó: Korhű ruhába öltözött fiatalok egy Csepel teherautó platóján az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából rendezett, a Bem térre tartó fáklyás hagyományos emlékmeneten Budapesten 2017. október 22-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában