egyesült arab emírségek

2018.11.26. 11:33

Szabadon engedik a férfit, akit kémkedéssel vádoltak

Kegyelmet kapott.

Az Egyesült Arab Emírségek hatóságai megkegyelmeztek a kémkedésért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Matthew Hedges brit kutatónak, és szabadon engedik – jelentették be hétfőn Abu-Dzabiban, egy sebtében összehívott sajtótájékoztatón.

Előtte az újságíróknak levetítettek egy videót, amelyen azt hivatott bizonyítani, hogy Hedges az MI6 brit hírszerző szolgálat századosa. Egy hangfelvétel szerint bírósági meghallgatásán kijelentette ezt, egy videofelvétel szerint pedig feltehetőleg egy irodában azt mondta valakinek: a tudományos munka csak ürügy volt arra, hogy bejusson az emírségekbe, utána már kémként tevékenykedett.

A felvételeket az újságírók nem rögzíthették. Az AP hírügynökség szerint az irodában készült videón nem látszott, hogy Hedgesen előzőleg bármilyen erőszakot követtek volna el, a tárgyalótermi hangfelvétel azonban manipuláltnak tűnt.

A brit doktorandusznak Kalifa bin Zájid ál-Nahajan sejk, az emírségek elnöke kegyelmezett meg, több száz más elítélt között a közelgő nemzeti ünnep alkalmával – közölték. Hedges a szabadon bocsátási eljárás végeztével hagyhatja el az országot.

A kegyelemről értesülvén Jeremy Hunt brit külügyminiszter köszönetet mondott az arab ország hatóságainak.

Matthew Hedgest, a Durhami Egyetem 31 éves doktoranduszát május 5-én vették őrizetbe a dubaji repülőtéren, miután két hetet töltött kutató munkával az Egyesült Arab Emírségekben. Mint Közel-Kelet-kutató interjúkat készített az ország kül- és biztonságpolitikájáról. Hedgest október végén óvadék ellenében szabadlábra helyezték, az előtt viszont öt hónapon át magánzárkában tartották fogva a családja szerint. A múlt héten ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre.

A vádirat felolvasásakor az ügyész kijelentette: a tudományos kutatás csak fedőtevékenység volt, Hedges valójában külföldi kém, és erre bizonyítékaik is vannak. A család szerint Hedges bírósági meghallgatásán védője nem lehetett jelen, és az egész nem tartott tovább öt percnél.

Hunt brit külügyminiszter a múlt heti ítélet után közölte: mélyen megdöbbent és csalódott. Hozzátette: az ügyről az emírségek legfelső vezetésével egyeztetett, jelezvén, hogy az ítélet megterhelheti a kétoldalú kapcsolatokat. Theresa May brit kormányfő szintén mély megdöbbenésének és csalódottságának adott hangot, s azt ígérte: a legmagasabb szinten fogják megvitatni Hedges ügyét az emírségek vezetésével.

Az Egyesült Arab Emírségek Nagy-Britannia és az Egyesült Államok egyik fontos szövetségese a térségben. Az ítélet miatt erős nyomás alá került a részükről, de az AP hírügynökség szerint Hedges szabadon engedésével valószínűleg megoldódott az ügy.

Az emírségek törvényei szerint az életfogytiglani szabadságvesztés külföldiek esetében legfeljebb 25 év börtönt, majd kitoloncolást jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában