fukusima árnyékában

2021.03.24. 14:38

Súlyos biztonsági hiányosságok miatt várhatóan nem indulhat újra egy japán atomerőmű

A határozat értelmében a TEPCO nem kezdheti meg a nukleáris fűtőanyagszállítást és feltöltést az erőműben.

Súlyos biztonsági hiányosságokat találtak a japán Kasivazaki-Kariva atomerőműben, és ezért helyi hatóságok várhatóan nem fogják engedélyezni, hogy újrainduljon – közölte szerdán a szigetország atomenergia-hivatala (NRA).

Az NRA korábban közölte, hogy 2020 márciusa óta 15 ponton találtak súlyosnak ítélt biztonsági rést a Niigata prefektúrában található létesítmény illegális behatolás elleni rendszereiben és tartalékrendszereiben. A hatóság ezért azt tervezi, hogy megtiltja az erőmű újraindítását a 2011-ben balesetet szenvedett fukusimai erőművet is üzemeltető TEPCO-nak. Végleges döntés azután születhet, hogy a cég reagál a hatóság kifogásaira.

A határozat értelmében a TEPCO nem kezdheti meg a nukleáris fűtőanyagszállítást és feltöltést az erőműben.

Tojosi Fuketa, az NRA igazgatója közölte, hogy meg kell bizonyosodni arról, hogy a nukleáris anyagok védelme megfelelő.

Kijelentette azt is, hogy megítélése szerint a TEPCO jelenleg nem képes a nukleáris fűtőanyag biztonságos leszállítására az atomerőműbe.

A vállalat egyik vezetője, Okura Makoto sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a cég nem tud kifogást emelni a hatóság megállapításai ellen, és megállapította, hogy a TEPCO „sajnos nem volt képes levonni a tanulságot” a fukusimai katasztrófából, és a vállalatnak „a gyökerektől kell újjá építenie magát”.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Fukusimát. A rengést követő szökőárban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, s a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ott található Fukusima Daicsi atomerőműben. A katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában