Notre-Dame

2019.04.20. 13:22

Stabilizálták a leégett katedrális szerkezetét

Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, és a tűzoltók péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről – jelentette be péntek éjjel a tűzoltóság.

Firefighters and technicians work on a balcony of Notre-Dame de Paris Cathedral in Paris on April 19, 2019, four days after a fire devastated the cathedral. - Thousands of Parisians and tourists watched in horror from nearby streets on April 15 as flames engulfed the building and rescuers tried to save as much as they could of the cathedral's treasures built up over centuries. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Lionel Bonaventure

Már nem áll fenn a veszélye annak, hogy az építmény falai leomlanak – mondta Gabriel Plus alezredes, a párizsi tűzoltóság fő szóvivője az amerikai hírügynökségnek. A tűzoltóknak sikerült lehűteniük a tűzvészben felforrósodott falakat és a tetőzetből lehullott kőtörmeléket, és már nincs több forró pont az épület belsejében – tette hozzá.

Kész csoda, hogy a katedrális még áll, és az ereklyéket, műtárgyakat sikerült megmenteni

- mondta.

A katasztrófa okait vizsgáló szakértők úgy vélik, hogy baleset történt, és azokat a tényezőket tanulmányozzák, amelyek együttesen hozzájárultak a tűzvészhez.

A sajtóban olyan feltételezések jelentek meg, amelyek szerint egy számítógép hibája is hozzájárult a történtekhez. A Le Parisien című újság szerint a kezdeti tűzriasztáskor a gép félrevezette a tűzoltókat.

Borítókép: Tűzoltók és építőmunkások dolgoznak a Notre-Dame megmentésén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában