Beteg demokrácia?

2020.10.03. 10:09

Soros-szervezetek jelentéséből plagizált az Európai Bizottság alelnöke

Vera Jourová a héten komoly támadást intézett Magyarország ellen. A Spiegelnek adott interjújában kijelentette, hogy Magyarországon „beteg demokrácia” van. A cseh politikus Soros György amerikai tőzsdespekuláns pénzén fenntartott szervezetek közkedvelt mondását nyúlta le.

BRUSSELS, BELGIUM - JULY 16: Vice President of the European Commission Vera Jourova and European Commissioner for Justice Didier Reynders (not seen) hold a joint press conference in Brussels, Belgium on July 16, 2020. Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Dursun Aydemir

Vera Jourová, az Európai Bizottság egyik alelnöke, aki az értékekért, átláthatóságért és jogállamiságért felelős biztos, szeptember 25-én interjút adott a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) kötődő Der Spiegel című lapnak. A cseh politikus többek között azt állította, hogy Magyarországon „eltűnőben van a demokrácia”, illetve „Magyarországon nem illiberális demokrácia, hanem beteg demokrácia van”.

Kis utánajárással kiderül, hogy

a „beteg demokrácia” kifejezés nem feltétlenül Jourová saját fejéből pattant ki, ugyanis Soros Györgyhöz köthető szervezetek előszeretettel használják a fordulatot

- hívta fel a figyelmet erre a V4NA hírügynökség.

Az angol nyelvű portálok szerint a politikus a „sick” szót használta, amely arra utal, hogy a korábban több mint egy hónapot előzetes letartóztatásban töltő politikus a propagandakiadványokat sem tudja pontosan idézni, hiszen ezekben az „ill” szót használják. De ne legyünk előítéletesek, az is lehet, hogy csak a németről angolra fordítás közben változott meg a szóhasználat.

2017 decemberében a Human Rights House nevű norvég szervezet tett közzé több nyelven is egy elemzést, amelyben arról értekezett, hogy az illiberális kormányok – többek között – Magyarországot és Lengyelországot „beteg demokráciává” változtatják. A jelentés elkészítésben olyan Soros-közeli szervezetek vettek részt, mint a Helsinki Bizottság vagy a Társaság a Szabadságjogokért.

Azonban a Human Rights House is a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) finanszírozásában áll. Éves beszámolójukból kiderül, hogy tavaly a bevételük több mint 2,5 millió euró volt, és köszönetet mondtak Soroséknak a támogatásért. A pénzügyi kimutatásokból kiderül, hogy nagyjából 43 ezer eurót kaptak.

Szintén a demokrácia betegségeiről közölt hosszú jelentést tavaly novemberben az International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) nevű szervezet. Ők is Soros Györgyhöz köthetők, 2017-ben 175 ezer dollárt kaptak az OSF-től.

Borítóképünkön Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában