áldozathozatal

2018.02.23. 21:41

Soltész: az áldozatok „megkapták az igazukat”

Mindazok, akik hűséggel viselték az áldozatot, hosszú távon "megkapták az igazukat" - jelentette ki az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott ünnepségen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben pénteken.

Pócspetri, 2018. február 23. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár megkoszorúzza Asztalos János ’56-os elítélt emléktábláját a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott ünnepségen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben, a római katolikus templom előtt 2018. február 23-án.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Balázs Attila

Soltész Miklós elmondta, a kommunizmus nevében mintegy százmillió embert irtottak ki a Földön hetven év alatt, az áldozatok száma azonban még ennél is nagyobb.

Az áldozat mellett a hűségről is beszélni kell, hiszen az, hogy sokan megőrizték hűségüket kereszténységük vagy hazájuk iránt, tiszteletre méltó még ennyi év távlatából is – utalt az 1948-ban a felekezeti iskoláikért harcoló, majd a kommunista megtorlást elszenvedő pócspetri emberekre az államtitkár.

A római katolikus templomban, az áldozatok emlékére megtartott szentmisén Soltész Miklós felidézte, hogy hetven évvel ezelőtt jelentette be az akkori kormány a felekezeti iskolák államosítását, és ezzel elkezdődött a papok és az egyházi rendek képviselőinek üldözése és bebörtönzése.

Ebből Pócspetri is „kivette a részét”, a község hatalmas áldozatot hozott – emlékeztetett az 1948. június 3-án a településen történtekre az államtitkár. Ezen a napon Asztalos János plébános felhívására az esti litánia után több száz hívő vonult a községháza épületéhez, ahol az iskola államosításáról dönteni hivatott képviselőtestület ülésezett. Az ellenük kivezényelt rendőrök egyikének kezében dulakodás közben elsült a fegyver és halálra sebesítette az egyenruhást.

Maga is áldozata volt annak a kegyetlen rendszernek – mondta az államtitkár, megjegyezve, éppen a rendőr halálára hivatkozva kiáltotta ki a hatalom bűnösnek a pócspetrieket. Királyfalvi Miklóst, a község segédjegyzőjét pár nappal később kivégezték, Asztalos János plébánost halálra ítélték, de az ítéletet másodfokon életfogytiglani börtönre enyhítették. A község lakói közül több embert letartóztattak, bántalmaztak, többen súlyos büntetést kaptak.

Mutatja Pócspetri erejét és hűségét, hogy a történtek ellenére a község az elmúlt évtizedekben számos papot nevelt ki az egyház számára, ezért pedig köszönettel tartozunk – fogalmazott Soltész Miklós.

A pócspetrieknek egészen a rendszerváltásig kellett várniuk igazukra: a Fővárosi Bíróság 1990-ben helyezte hatályon kívül az 1948-as ítéletet. Asztalos Jánost és Királyfalvi Miklóst felmentették az ellenük emelt vád alól, illetve hatályon kívül helyeztek további négy vádlott elleni ítéletet is. A bíróság 1993 végén perújítási tárgyalás alapján további két vádlottat mentett fel bűncselekmény hiányában.

A szentmisén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mondott szentbeszédet, az eseményen részt vett Simon Miklós országgyűlési képviselő, Tamás György polgármester és Wittner Mária 1956-os forradalmár. Az ünnepség végén a jelenlévők megkoszorúzták Asztalos Jánosnak a templom falán elhelyezett emléktábláját.

Borítókép: Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár megkoszorúzza Asztalos János '56-os elítélt emléktábláját a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott ünnepségen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben, a római katolikus templom előtt 2018. február 23-án.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában