Járvány

2020.03.19. 11:50

Sok önkéntes megy az egészségügybe

Csaknem kilencszáz önkéntes jelentkezett, többségük orvos-, gyógyszerész- és fogorvoshallgató, de végzett orvosok és egészségügyi szakdolgozók is jelentős számban regisztráltak az önkéntesek weboldalán.

Kásler Miklós március 16-án tette közzé a közép- vagy felsőfokú egészségügyi képzésben részt vevőkhöz, a rezidensekhez és szakorvosjelöltekhez, valamint a nem közfinanszírozott intézményekben dolgozó egészségügyi szakemberekhez írt nyílt levelét. A tárcavezető arra kérte az egészségügyi szakembereket, hogy önkéntes munkájukkal segítsék a sürgősségi betegellátásban, valamint az alapellátásban tevékenykedőket, illetve hogy helyettesítsék 65 év feletti kollégáikat, hiszen ők a koronavírus-járványban fokozottan veszélyeztetettek, így olyan beosztásba kerültek, ahol nem találkozhatnak közvetlenül beteggel – írja cikkében a Magyar Nemzet.

A felhívásra két nap alatt rekordszámú, csaknem kilencszáz önkéntes jelentkezett, többségük orvos-, gyógyszerész- és fogorvoshallgató, de végzett orvosok és egészségügyi szakdolgozók is jelentős számban regisztráltak az önkéntesek weboldalán. A tárca közlése szerint a segítők közül öten a Szent László Kórházban, húszan a Nemzeti Népegészségügyi Központban látnak el adminisztratív és betegellátási feladatokat, félszázan pedig a járványügyi mintavételekben segédkeznek majd.

Az Emmi, mint ismeretes, más módon is igyekszik mentesíteni a nyugdíjkorú egészségügyieket, illetve biztosítani, hogy szükség esetén elegendő számú orvos, ápoló legyen bevethető. Ezért utasította az egészségügyi intézmények vezetőit, hogy úgy szervezzék át a munkát, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak.

A miniszter aláírásával elkészült egy másik levél is, amelyben arról tájékoztatják a szigorló orvosokat (tehát az egyetemi tanulmányaik utolsó évét töltő orvostanhallgatókat), hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében kötelező érvénnyel mozgósíthatók különféle feladat elvégzésére. Így a fertőzésgyanúsak és a fertőzöttek megfigyelésére, a középsúlyos vagy súlyos állapotú fertőzöttek, az idősek és/vagy a fogyatékosok, valamint a karanténban lévők ellátására.

Kásler Miklós ma reggelig kérte a szigorló orvosokat, jelezzék, hogy a felsoroltak közül mire jelentkeznek.

Az Emmi közleménye szerint az emberi erőforrások minisztere köszönetét fejezte ki az önkéntes segítőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában