tragédia

2019.03.16. 11:46

Sok halottja van az Idai ciklonnak Zimbabwében

A világ legszegényebb országai közé tartozó Mozambikot és Malawit több éve hosszú száraz időszakok, illetve időközönként súlyos esőzések sújtják.

Legalább 24 ember meghalt, többtucatnyian pedig eltűntek Zimbabwe keleti részén az Idai ciklon elvonulása során – közölte szombaton a tájékoztatási minisztérium.

Huszonnégy haláleset bizonyított, tizenöten megsérültek – közölte a Twitter közösségi portálon a minisztérium, amely szerint hozzávetőleg 50 ház megrongálódott vagy összedőlt a heves széllökések miatt.

A természeti katasztrófa több ezer embert érint, megszakadt az áramszolgáltatás, és a fontosabb hidakat elöntötte az ár a Mozambikkal határos Manicaland térségben – közölte egy zimbabwei parlamenti képviselő.

„Értesüléseink szerint több mint százan tűntek el” – közölte Joshua Sacco, a katasztrófa által leginkább sújtott Chimanimani képviselője.

Az Idai pénteken Mozambikra is lecsapott, legalább 19 ember meghalt. A szélvihar árvizeket okozott, Beira tengerparti városban minden kapcsolat megszakadt a külvilággal: szünetel az áram- és a telefonszolgáltatás, a repülőteret is bezárták.

A maputói hatóságok a hét elején az Idai közeledtével riasztást adtak ki és elrendelték a veszélyeztetett lakosság kimenekítését.

Az áradás a korábbi tartós aszály által megkímélt vetést is elpusztította Mozambik keleti részén. Az ENSZ szerint idén 5,3 millió embernek lesz szüksége élelmiszersegélyre.

Mozambik középső részében a hónap eleje óta heves esőzés tombol, amelynek még az Idai átvonulása előtt 66 halálos áldozata volt, és csaknem 150 ezren maradtak fedél nélkül.

A heves esőzések a szomszédos Malawiban is súlyos károkat okoztak: 56 ember meghalt, közel egymillióan maradtak fedél nélkül és 80 ezren menekültek el otthonukból a helyi katasztrófa-elhárítási hivatal adatai szerint.

A világ legszegényebb országai közé tartozó Mozambikot és Malawit több éve hosszú száraz időszakok, illetve időközönként súlyos esőzések sújtják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában