titkolózás

2020.12.18. 11:42

Sneider Tamás: tavasz óta gondolkodhat a közös listán a Jobbik vezetése

Jakab Péterék nyilvánosság előtti tétovázása már a szövetségeseiket is megszólalásra késztette.

Nem mostanság merülhetett fel először a nemzeti radikálisként kezdő pártban, hogy közösen induljanak a többi baloldali erővel. Sneider Tamás egykori pártelnök a Magyar Nemzetnek egyenesen azt mondta, az ellene indult kizárási procedúrát is az válthatta ki, hogy nyíltan ellenezte a közös ellenzéki listát.

Több mint fél éve komolyan számolhat a közös ellenzéki listán való indulás lehetőségével a Jobbik vezetése – ez derül ki Sneider Tamás volt Jobbik-elnök a lapnak adott nyilatkozatából.

„A tisztújítás után brutális „kivégzési hullám” ment végbe a pártban. Ez annyira megtizedelte a Jobbik erejét, hogy tavasszal már biztosan felmerült az új vezetésben a közös lista gondolata, mert egyértelmű volt, hogy az, amit ígértek – hogy majd erősebb lesz a Jobbik –, nem következett be, sőt az ellenkezője történt. Megyék, választókerületek szűntek meg, töredékére esett vissza a párt tábora. Ebből jól lehetett látni, hogy önálló tényezőként már nem lesz elég erős a Jobbik” – értékelte az elnökségről való lemondása utáni állapotokat Sneider. A párt egykori vezetője úgy véli, az ellene indított tavaszi kizárási procedúrának is az lehetett az oka, hogy rendszeresen azt hangoztatta: csakis a kettő vagy három ellenzéki lista koncepciójába szabad belemenni, az egy közös listáéba semmiképpen.

Mindezek ellenére a Jobbik a nyilvánosság előtt továbbra is hallgat a szándékairól. A Magyar Nemzet megkeresésére a párt sajtóosztálya a napokban azt válaszolta: nem tudnak új fejleményről beszámolni a közös ellenzéki lista kérdését illetően. Jakab Péterék nyilvánosság előtti tétovázása már a szövetségeseiket is megszólalásra késztette.

Az Atv.hu beszámolója szerint nemrég Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt nyilatkozta a Spirit FM Pártállás című műsorában: azt remélik, hogy a Jobbik még karácsony előtt dönt az ellenzéki közös listához történő csatlakozás kérdésében.

Nem tudni pontosan, miért játszik kivárásra a Jobbik, hiszen sokak gondolják úgy, hogy a nemzeti radikálisként induló pártot mára már nem lehet megkülönböztetni a többi baloldali erőtől.

„Szerintem a Jobbik lassan baloldali néppárttá vált, az én vezetésem alatt meg nemzeti néppárt volt, amelyik képes volt jobb- és baloldali embereket is megszólítani – nyilatkozta a minap az Azonnalinak Vona Gábor, a Jobbik egykori elnöke. – A mai Jobbik egyre kevésbé képes a jobboldali embereket elérni, és ezzel szerintem pont az ellenzéki együttműködésben való részvételének lényegét veszíti el. Ott nem egy újabb baloldali, hanem egy jobboldali pártra lenne szükség” – fejtette ki.

„A Jobbik mégis inkább a DK-val és az MSZP-vel vív balos versenyt az alsó középosztálybeli elégedetlen szavazók megszerzéséért, viszont azt a középosztálybeli polgári réteget, amit én szerettem volna a Jobbik élén megszólítani, és talán sikerült is 2018 előtt, szerintem elveszítette” – mondta Vona Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában