30 éves a NOE

2017.09.23. 15:25

Semjén Zsolt: 2018 a családok éve lesz

Magyarország ereje a magyar családokban és gyerekekben rejlik, erős családok erős Magyarországot hoznak létre, ezért 2018 a családok éve lesz – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton Szarvason, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) három évtizedes fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Szarvas, 2017. szeptember 23. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes beszédet mond a fennállásának 30. évfordulóját ünneplõ Nagycsaládosok Országos Egyesületének születésnapi rendezvényén Szarvason 2017. szeptember 23-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

A politikus mintegy ezer vendég előtt arról beszélt, hogy minden család és gyermek nemzetmegtartó érték, és hogy a magyar kormány az európai szinten is jelentkező demográfiai válságot nem betelepítéssel, hanem a házasságkötések és a születések számának emelésével kívánja megoldani. Hangsúlyozta, nem szabad hagyni, hogy Brüsszelből gazdasági bevándorlókat erőltessenek Magyarországra, a magyar identitás megőrzéséhez Magyarország etnikai összetételét kell megőrizni.

„Az a cél, hogy magyar családokban magyar gyerekek szülessenek, akik magyar kultúrában nőnek fel”

- fogalmazott.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Nagycsaládosok Országos Egyesületének születésnapi rendezvényén Szarvason
Fotó: MTI / Rosta Tibor

Semjén Zsolt kifejtette, a kormány eddig is kiemelten kezelte a családok támogatását, ez jövőre is fontos cél lesz. Emlékeztetett, 2010 és 2016 között a nagycsaládosok jövedelme nőtt a leginkább, a nettó jövedelem több mint kétharmadára, a reáljövedelem több mint másfélszeresére emelkedett. Otthonteremtésre a nagycsaládosok – a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a támogatott hitel révén – 141 milliárd forintot kaptak, és a 142 ezer három vagy több gyermeket nevelő családból 120 ezernek nem kell személyi jövedelemadót fizetnie – mondta.

A nagycsaládosok gyermekei ingyen kapják a tankönyveket a jövőben a középiskola második, harmadik és negyedik osztályában is – közölte a miniszterelnök-helyettes, majd hozzátette: a nagycsaládosok gyerekei a bölcsődében és az óvodában ingyen, az általános iskolában fél áron ebédelhetnek. Az erre fordított költségvetési keret jövőre nyolc százalékkal nő – hangsúlyozta.

Semjén Zsolt sétál egy kislánnyal a nyakában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének születésnapi rendezvényén. Mellette Kardosné Gyurkó Katalin, a szervezet elnöke (b), Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Babák Mihály szarvasi polgármester (j).
Fotó: MTI / Lehoczky Péter

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, reményei szerint jövőre a NOE-tagok kézhez tudják venni az új nagycsaládos kártyát, amely a jelenleginél több kedvezményt ad és többen fogadják majd el. Emlékeztetett, tavaly a kormány az éves támogatáson felül 300 millió forintos extra támogatást szavazott meg a NOE-nak, ebből kezdték el kidolgozni az új kedvezménykártya-rendszert. Az államtitkár szerint a NOE révén

„egyre többen mernek belevágni a nagycsaládos életformába, amely a nemzet megmaradásának a záloga”.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke köszöntőjében elmondta, a NOE-tagokat a gyerekek és a családok szeretete, valamint az élet és az anyaság tisztelete köti össze, amelyet bemutatni, népszerűsíteni is kívánnak. Emlékeztetett, tavaly nyár óta a kormány stratégiai partnerként tekint az egyesületre. A NOE az elmúlt három évtizedben mintegy 28 városban szervezett találkozót, amelyeken több mint százezer ember vett részt. A mostani őszi találkozó vendéglátója a Békés megyei Szarvas városa lett.

(Borítókép: MTI / Rosta Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában