Emlékkiállítás

2020.11.09. 20:29

Semjén: soha nem volt akkora szükség példaképekre, mint most

Talán soha nem volt akkora szükség példaképekre, mint most, a mi korunkban – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfő kora este a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a boldog Apor Vilmos vértanú püspök halálának 75. és boldoggá avatásának 23. évfordulója alkalmából megújított és kibővített emlékkiállítás megnyitóján a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban 2020. november 9-én.

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Semjén Zsolt a győri Püspökvárban boldog Apor Vilmos vértanú püspök halálának 75. és boldoggá avatásának 23. évfordulója alkalmából megújított és kibővített emlékkiállítás átadóján azt mondta, hogy a celebeknek nevezett erkölcsi roncsok azok, akiket a tömegmédia a társadalom elé állít egyfajta példaképként.

Fontos, hogy ezzel a világrontással szemben legyenek méltó példaképek, akik az örökkévalóság felé is példaképek.

Apor Vilmos püspök ilyen volt tette hozzá.

Kiemelte, hogy a vértanú püspök azt a keresztény szeretetet élte és mutatta meg, amely mindig minden korban érvényes.

Apor Vilmos vértanúsága világosság volt a náci és bolsevik sötétség idején. Az a mécses volt, amely a történelem talán legsötétebb időszakában is világított mondta.

Kitért arra is, hogy

nem véletlen, hogy az egyház a vértanúkat és a szenteket mindig is tisztelte és példaként állította a társadalom elé.

Apor Vilmos a Harmadik Birodalommal állt szemben, majd a vértanúság pillanatában a Szovjetunióval. Ma már mindkettő a történelem szemétdombján van, viszont Apor Vilmos a mennyben, oltárainkon tiszteljük. Így ma is példát jelent mindannyiunknak mondta Semjén Zsolt.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt mondta, hogy Apor Vilmos halála, politikai helyzete hasonló volt a mai helyzethez.

Kiemelte, hogy

a megújított kiállítást úgy rendezték be, hogy a szemlélő ne csak fizikailag járja végig a püspök életútját, hanem lelkileg is.

Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója a tárlatról azt mondta, hogy első része Apor Vilmos születésétől, családjának és neveltetésének bemutatásával kezdődik, majd gyulai lelkipásztori tevékenységével lehet megismerkedni.

Megemlékeznek a második világháború alatti tevékenységéről, a zsidóság mentéséről, majd a győri bombázásokról.

Ezt követően a kiállítás eszközrendszere is változik, egyebek mellett a püspök utolsó három napját színházi eszközökkel jelenítik meg, de a tárlatot narráció, fény és hanghatások is kísérik.

A püspökvár pincéjében felújított és kibővített kiállítást a Bethlen Gábor Alapkezelő is támogatta.

A tárlat a járványügyi szabályok miatt egyelőre nem látogatható.

Apor Vilmos (1892-1945) Segesváron született. 1915-ben Nagyváradon szentelték pappá, szolgálatát Gyulán kezdte. 1941. február 24-én szentelték püspökké Gyulán, március 2-án kezdte el szolgálatát Győrben.

Apor Vilmos püspökként is folytatta a plébánosként elkezdett szociális és karitatív tevékenységét, aktívan fellépett az üldözöttek védelmében. 1945-ben a Püspökvár pincéjében több menekültet is rejtegetett. Március 30-án, nagypénteken egy orosz katona hasba lőtte, a sebesülésbe két nappal később belehalt.

A vértanú püspököt II. János Pál pápa 1997. november 9-én avatta boldoggá.

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a boldog Apor Vilmos vértanú püspök halálának 75. és boldoggá avatásának 23. évfordulója alkalmából megújított és kibővített emlékkiállítás megnyitóján a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban 2020. november 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában