Járvány

2021.09.20. 20:45

Romániában októbertől indul az oltáslottó

A sorshúzások megszervezését részletező, a gazdasági tárcával közösen kiadott miniszeri rendeletet hétfőn írta alá Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter.

Romániában október elsejétől év végéig úgynevezett „oltáslottóval” – a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal – próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot.

A sorshúzások megszervezését részletező, a gazdasági tárcával közösen kiadott miniszeri rendeletet hétfőn írta alá Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter.

A szabályzat értelmében három hónapon keresztül hetente, havonta, illetve további két rendkívüli alkalommal rendeznek sorshúzásokat, amelyeken azok a beoltottak vesznek részt, akik letöltötték maguknak az uniós digitális Covid-igazolványt a román kormány által üzemeltett certificat-covid.gov.ro honlapról.

A heti húzásokon 80 darab egyenként 10 ezer lejes (710 ezer forint) és egy-egy 300 ezer lejes, a havi húzásokon egy-egy 100 ezer lejes nyereményt, karácsonyi-szilveszteri időszakban pedig egy 500 ezer, és egy 1 millió lejes főnyereményt sorsolnak ki. Az oltáslottó 15 millió lejes nyereményalapjának fedezetét a gazdasági minisztérium utalja át a román lottótársaságnak.

Az oltáslottóban tehát azok is részt vehetnek, akik már korábban megkapták a Pfeizer, Moderna, vagy AstraZeneca vakcina mindkét adagját, vagy az egydózisú Johnson&Johnson vakcinát.

A román kormány ezen kívül étkezési utalványokkal is oltakozásra próbálja serkenteni a lakosságot. Ezek kiosztása várhatóan szintén októbertől kezdődik. Az öt darab, egyenként 20 lej (1420 forint) értékű étkezési utalványra azok jogosultak, akik augusztus 31-e (az étkezési utalványokat és oltáslottót bevezető sürgősségi kormányrendelet hatályba lépése) után kapták meg a vakcina második – vagy az egydózisú Johnson&Johnson oltás egyetlen – adagját.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 5 millió 385 ezer ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 31,8 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az oltakozás üteme május végétől szeptember elejéig több hullámban napi 5700-ig csökkent. Az oltási hajlandóság az utóbbi héten kezdett enyhén (napi 8000 fölé) emelkedni, miután a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány – a „zöld útlevél” – használatát és e nélkül már nem lehet vendéglőbe, színházba, moziba menni azokon a településeken, ahol a lakosság több mint 3 ezreléke fertőzött.

Közben a járványgörbe minden korábbinál meredekebben emelkedik Romániában: míg augusztusban a heti fertőzésszám többnyire az előző heti másfélszerese volt, az utolsó héten már csaknem kétszer annyi (27 900) új fertőzést diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, a napi halálesetek mozgóátlaga pedig már meghaladta az ötvenet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában