Meggyalázott temető

2019.07.19. 18:02

Friss tanulmány támasztja alá az úzvölgyi vitában a magyarok igazát

A román hatósági dokumentumokra reflektáló dolgozat szerint a katonai sírkertben eltemetett, románnak tekintett hősök közül több nem szolgált a román hadseregben, ami a magyar fél igazát támasztja alá – hangzott el egy tévéinterjúban pénteken.

Úzvölgye, 2019. május 17. Önkéntesek a Székelyföld határán fekvõ Úzvölgye átalakított magyar katonai temetõjében 2019. május 17-én. A Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata román katonasírok parcelláját hozta létre a temetõben anélkül, hogy engedélyt kért volna a temetõt fenntartó és gondozó Csíkszentmárton önkormányzatától. A román hõsi emlékmûvet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt. MTI/Veres Nándor

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Pászkán Zsolt Románia-szakértő az M1 csatornán erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy egy magyarországi blogon tanulmány jelent meg, amely a román Hősök Emléke Országos Hivatalának (ONCE) korábbi, az Úzvölgyén eltemetett katonák nemzetiségére vonatkozó összegzésére reflektál.

Hangsúlyozta:

jelenleg az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatban a magyar és román fél között nem valódi történelmi vita folyik, hanem a magyar fél történelmi érvekkel próbál kivédeni egy politikai, etnikai támadást.

A román politika szokása, hogy gondok idején előrángatják „a magyar ügyet”, és azt éreztetik, hogy a magyarokkal szemben bármikor bármit megtehetnek – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az Úzvölgyében történtekkel is azt akarják bizonyítani, hogy a magyar közösség sokadrangú tagja a romániai társadalomnak.

A moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi, Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkertben. Június első csütörtökén több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták azt megakadályozni.

Borítókép: Magyar látogatók az úzvölgyi katonatemetőben 2019 májusában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában