Biztonság

2021.11.26. 10:51

Rendőrök kísérhetik a mentőket a veszélyes címekre Svédországban

Egyre gyakrabban fordult elő, hogy a „problémás környékekre” kiérkező mentők személyzetét bántalmazták, ezért a szakszervezetek azt akarják elérni, hogy a veszélyesebb helyekre a mentőkkel párhuzamosan egy rendőrautó is a helyszínre siessen.

A mentőkkel szembeni erőszak már korábban is problémát jelentett, ezért elkezdtek egy nyilvántartást vezetni a nagyobb kockázatot jelentő helyszínekről, azonban ezt később abba kellett hagyni, mert az uniós GDPR szabályok szerint törvénytelen, hogy a segélyhívó szolgálat jogalap nélkül nyilvántartson személyes adatokat – írja a V4NA.

Ezért jelenleg nincsen Svédországban pontos lista azokról a címekről, ahol korábban atrocitások érték a kiérkező mentőket. A mentősök biztonságának növelése érdekében az Alarm-ambulance a RAS és a Vårdförbundet szakszervezetek azt akarják elérni, hogy a potenciálisan veszélyesnek minősített címeket megjelöljék, ezzel lehetőséget adva a segélyhívó központnak, hogy a mentőkkel párhuzamosan rendőröket is küldjenek a helyszínre.

A stockholmi régió egészségügyi központja úgy véli, hogy meg kell vizsgálni, milyen feltételek mellett férhetne hozzá a mentőszolgálat a rendőrség adatbázisához, amelyben azon címek és személyek adatait vezetik, aminél fennáll a hatóságokkal szembeni erőszak veszélye.

„Nyilvánvaló, hogy a mentőknek ugyanazokkal az információkkal kell rendelkeznie, mint a rendőrségnek, mielőtt valahova kimennek. Ha veszély van, tudni kell róla”, mondta Henrik Johansson, a mentőszövetség elnöke.

Átlagosan heti egy olyan segélyhívás történik, amikor a mentők fenyegetésnek vagy erőszaknak vannak kitéve a vészhelyzet kezelése közben.

„A visszaélések, és az együttműködés hiánya jelenti a leggyakoribb problémát a kiérkezés után. Emellett azt tapasztaljuk, hogy a korábbiakhoz képest több a fegyver az érzékeny területeken”, mondta Ulf Kanfjäll a Samariten Ambulance vezetője.

A legsúlyosabb erőszakos eseményeket jelenteni kell a Svéd Munkakörnyezettel foglalkozó hatóságnak. Az ott vezetett statisztikák szerint 2016 és 2021 között megduplázódott az egész országból érkező bejelentések száma. A legtöbb esetet Malmö városában regisztrálták, csaknem kétszer annyi erőszakos esetet, mint a fővárosban Stockholmban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában