Erdély védői

2018.11.21. 23:22

Rendezvénysorozat idézi fel a románokkal szembeszálló hősök történetét

Háromnapos rendezvénysorozattal idézik fel a hét végén Csíkszeredában a száz éve megalakult Székely Hadosztály történetét.

A Székely Hadosztály katonái Szatmárnémeti főterén 1919. március 2-án

Forrás: Wikipedia

A rendezvénysorozat a Kratochvill Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitójával kezdődik pénteken a Csíki Székely Múzeumban. Szombaton könyvbemutatón és tudományos konferencián idézik fel a Székely Hadosztály történetét. Színházi előadás, filmvetítés és a Székely Hadosztály csíksomlyói emlékművénél tartandó megemlékezés is szerepel a programban.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja az esemény szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: olyan interaktív kiállítás válik láthatóvá a közönség számára, mely a tárgyi emlékek, eredeti festmények mellett installációkkal: lövészárokkal, géppuskaállással is idézi az első világháború korát. A kiállítás anyagát a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Csíki Székely Múzeum törzsanyaga adja, de a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból és a Nyíregyházi Józsa András Múzeumból is kölcsönöztek tárgyakat.

A csíkszeredai Mikó várban tartandó szombati konferenciára a téma legavatottabb kutatóit várják előadást tartani. Tóth László főkonzul elmondta: a konferencia nem csupán a Székely Hadosztály történetét, hanem az első világháború lezárásának a történéseit is felidézi. A főkonzul úgy vélte:

minden kornak megvannak a kihívásai, és ahhoz, hogy a mai kihívásokkal sikeresen lehessen megküzdeni, fontos megismerni és megérteni a múltat, fontos felhasználni a múlt tapasztalatait.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere hozzátette: azt szeretnék, ha a város és a környék iskolái szervezett módon megnéznék a székely múlt eme nagyszerű fejezetét bemutató kiállítást. Azt is hozzátette: dolgoznak azon, hogy a Székely Hadosztály történetét megelevenítő könyv kiadói jogát időszakosan megszerezzék egy csíkszeredai kiadó számára, hogy minden diák, aki a 2018-2019-es tanévben Csíkszeredában fejezi be a tanulmányait, útravalóul megkaphassa a könyvet. Ráduly Róbert hozzátette: nem a nemzeti hivalkodás, hanem a történelem eme fejezetének a hiteles, magas kulturális szinten történő megismertetése a cél.

Kikből is állt a Székely Hadosztály?

A Székely Hadosztályt 1918 legvégén az Erdélyre törő román csapatokkal szemben hozták létre Kolozsváron, jelentős részben az erdélyi 38. hadosztály székely katonáira építve azt. Mintegy 12 ezer ember hónapokon keresztül hiányos fegyverzetben, szegényes felszereléssel, hosszú frontvonalon állt ellen a román offenzívának. A katonai vereség elkerülhetetlen volt, így Győrtelek, Kocsord, Mátészalka térségében – a románokkal szemben megvívott ütközet után, a Nyírségbe összevont erők helyzetét kilátástalannak ítélve – a tisztikar fegyverletételi tárgyalásokba kezdett. Végül a tisztek és a legénység nagyobb része a brassói internálótáborba került, kisebb része pedig folytatta harcát a szülőföldért a vörösök oldalán, majd betagozódott a nemzeti hadseregbe. A Székely Hadosztály nemzeti elkötelezettsége miatt nem számíthatott a Tanácsköztársaság kormányának támogatására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában