kiberbűnözés

2018.05.21. 17:03

Rekordösszeget csaltak ki telefonos bűnözők az ausztráloktól

Telefonos és internetes bűnözők 340 millió ausztrál dollárt (70 milliárd forint) csaltak ki az ausztráloktól 2017-ben, többet mint bármikor korábban - közölte hétfőn az ausztrál kormány versenyügyi és fogyasztóvédelmi bizottsága (ACCC).

A legnagyobb tételt a befektetési csalások képezték tavaly, ezek révén 64 millió ausztrál dollárhoz (13 milliárd forint) jutottak a bűnözök, nyolc százalékkal többhöz, mint egy évvel korábban. A második legjövedelmezőbb „üzletág” a magányos szívek csalárd meghódítása, ennek révén 42 millió dollárt csaltak ki az ausztráloktól.

Az átvert emberek átlagosan 6500 dollárt veszítenek, de előfordulnak egymillió dollár fölötti csalások is – közölte az ACCC.

A hatóság alelnöke, Delia Rickard aggasztónak mondta, hogy az ausztrálok ilyen „rendkívüli” összegeket veszítenek a telefonos és internetes csalások miatt. A megelőzés érdekében az ACCC 10 ezer olyan ausztrált figyelmeztetett az átverés veszélyére, aki Nyugat-Afrikába utalt át pénzt.

A telefonos csalók általában Indiából és Pakisztánból hívják fel az ausztrálokat, míg az internetes csalók főleg nyugat-afrikaiak vagy kelet-európaiak – közölte az ACCC, hangsúlyozva, hogy a bűnözők egyre agresszívabb módszereket alkalmaznak, például az ausztrál adóhivatal tisztségviselőjének adják ki magukat, és azonnali letartóztatással fenyegetnek, ha nem történik meg az állítólagos adótartozás átutalása.

A telefonos és internetes csalásnak több mint 200 ezren estek áldozatul tavaly Ausztráliában, zömében 45 év felettiek, a „romantikus csalásokkal” pedig többségében nőket szedtek rá.

A csalók megfélemlítéssel vagy készpénz ígéretével veszik el az emberek tisztánlátását – mondta Rickard.

Egy kiberbűnözési szakértő szerint az ACCC még alá is becsüli a valós veszteséget, mert a becsapott emberek közül sokan szégyellik magukat és nem tesznek feljelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában