bevetés

2020.11.09. 11:00

Rajtaütéseket hajtottak végre Ausztriában

Rajtaütéseket hajtottak végre az osztrák hatóságok hétfőn kora reggel olyan személyek és egyesületek ellen, amelyek a gyanú szerint támogatták a Muszlim Testvériség iszlamista csoportot és a Hamász palesztin mozgalmat – közölte a grazi ügyészség.

A műveletek mintegy 70 gyanúsítottat érintettek, több száz rendőr hatvan lakást, házat, üzletet és egyesületi helyiséget kutatott át Ausztria négy tartományában. Harminc embert előállítottak, őket a hatóságok kihallgatják. Az akciók során mobiltelefonokat, számítógépeket és dokumentumokat is lefoglaltak.

A hatóságok közlése szerint

a rajtaütésekre több mint egy éve készültek, és nem állnak összefüggésben a múlt heti bécsi terrortámadással.

A rendőrségi akció célpontjai olyan személyek voltak, akik gyaníthatóan valamilyen terrorszervezethez tartoztak, terrorista tevékenységet pénzeltek, államellenes kapcsolataik voltak, bűnszervezetekkel tartottak fenn kapcsolatot vagy pénzmosásban vettek részt – mondta el Karl Nehammer belügyminiszter. A művelet eredményeként

„megnyesték a politikai iszlám gyökereit”

- jelentette ki, hozzátéve, hogy a szélsőséges erők táptalajára sikerült csapást mérni. Megjegyezte azt is, hogy a jogállam adta valamennyi lehetőséget kihasználva az osztrák hatóságok teljes erővel fellépnek a szélsőséges és embertelen szervezetek ellen.

Susanne Raab integrációs miniszter a rendőrségi akcióval kapcsolatban kiadott közleményében kiemelte: az Ausztriába bevándorló külföldiek integrációja szempontjából is veszélyes, ha a politikai iszlám befolyása a Muszlim Testvériséghez hasonló szervezeteken keresztül egészen Ausztriáig elér. A miniszter olyan „államellenes összefonódásokra” utalt, amelyek „ki akarják használni és belülről igyekeznek megváltoztatni” Ausztria demokratikus berendezkedését.

A grazi ügyészség közleményében hangsúlyozta: az akciók nem az iszlám vagy a muszlim vallásúak ellen irányultak, a Muszlim Testvériséget nem vallási szervezetnek, hanem vallási hátterű, politikai szélsőségnek tekintik. A razziák azoknak a muszlimoknak a védelmét is szolgálják, akiknek a vallásával visszaélve igyekeznek egyes csoportok alkotmányellenes ideológiákat terjeszteni.

Kifejtették továbbá, hogy azért vették célba a világszerte aktív Muszlim Testvériség feltételezett tagjait és támogatóit, mert ez egy radikális iszlamista, erőteljesen zsidóellenes szervezet, amelynek fő célja, hogy az iszlám jogrenden alapuló iszlám államot hozzanak létre a világon mindenhol. Az eddigi nyomozás alapján látható, hogy a Muszlim Testvériség konkrét kapcsolatokat tart fenn terrorcsoportokkal és szoros ideológiai és pénzügyi kapcsolatokat ápol a szíriai és iraki polgárháborúkban aktív radikális iszlamista csoportokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában