vihar

2018.12.16. 14:51

Pusztítást végzett a szél Romániában

Több mint 150 fát és villanypóznát döntött ki, sok helyen pedig elektromos vezetékeket tépett le az erős szél az utóbbi 24 órában Romániában – derült ki a katasztrófavédelem vasárnap délelőtti összesítéséből.

A nyugati országrész 16 megyéjében lehullott nagy mennyiségű hó, illetve a viharos szél miatt leszakadt faágak, kidőlt fák fennakadásokat okoztak a közlekedésben. Vasárnap reggel egy közlekedő gépkocsira dőlt rá egy fa a Déva és Arad közötti DN7-es főúton. A balesetnek nincsenek áldozatai, de a forgalom az akadály eltávolításáig mindkét irányban leállt.

Krassó-Szörény megyében Csernahévíznél (Toplet) a letört faágak leszakították a magasfeszültségű vasúti felsővezetéket, ezért a Temesvár és Bukarest között közlekedő gyorsvonat nem tudta folytatni útját, és – a hírtelevíziók által megszólaltatott utasai szerint – több mint hét órát vesztegelt egy alagútban. Az Arad megyei Tótváradnál (Varadia) is áramszünet miatt állt le a vasúti közlekedés vasárnap reggel, így két nemzetközi járat, a kürtösi határállomástól Bukarest felé tartó, illetve a Bukarestből Budapest felé közlekedő gyorsvonat is elakadt.

A síkos utakon megszaporodtak a közlekedési balesetek, az Olt megyei Salcianál egy árokba csúszott busz 29 utasának kimentéséhez hívták a katasztrófavédelmet, Hunyad, Ialomita és Teleorman megyében pedig több mint 40 elakadt gépkocsit és utasaikat kellett kiszabadítani a hó fogságából.

Temes megyében 60, Arad megyében 47, Krassó-Szörény megyében 37 település, Buzau megyében mintegy 15 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A román meteorológiai szolgálat a Bánságra és a Déli-Kárpátok térségére adott ki másodfokú (narancssárga) riasztást a kiadós havazás és az óránként 60 kilométeres sebességű szél miatt, 13 megyében pedig elsőfokú (sárga) riasztás lesz érvényben vasárnap estig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában