Ország-világ

2020.10.17. 14:36

Politikai okai voltak a Mazsihisz hallgatásának Bíró László ügyében (videó)

Politikai okokból nem emelte fel szavát a Mazsihisz elnöke a balliberális összefogás antiszemita szerencsi jelöltje ellen – mondta a Hír TV Informátor című műsorában Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

„Ha Heisler András meggyőződésből hallgatott, és azt gondolja, hogy ez rendben van, akkor nagyon nagy a baj” – emelte ki Kocsis Máté. A frakcióvezető szerint a Mazsihisz politikai okokból nem akart kárt okozni a baloldali pártoknak.

Korábban a miniszterelnök is kifogásolta Heisler András hallgatását, aki azonban nem tartja magát felelősnek. Kormányközeli forrásokra hivatkozva írta meg a Mandiner, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Mazsihiszt és személyesen annak vezetőjét, Heisler Andrást teszi felelőssé, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi választáson. A Mazsihisz ugyanis csak egy finomkodó közleményben reagált Bíró László antiszemita megnyilvánulásaira.

Augusztusban a baloldali pártok még bőven tudtak volna Bíró helyett más jelöltet találni. Vagyis a máskor antiszemitizmus-ügyben érzékeny Mazsihisz ekkor még nyomást gyakorolhatott volna a magyar baloldalra – írja a Magyar Nemzet.

Mint ismert, a balliberális összefogás szerencsi jelöltje, Bíró László korábban Budapestet Judapestnek, a környékbeli szállodák zsidó vendégeit pedig „tetűcsúzdásoknak” nevezte. Tettére azt a magyarázatot adta, hogy a Jobbik 2018-as választási veresége váltotta ki belőle az antiszemita kijelentéseket – ám azt nem tudta elmagyarázni, hogy mi az összefüggés az apátia és az antiszemitizmus között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában