Közpénzből

2020.08.04. 18:16

Politikai háttérországot épít Karácsony Gergely

Érdemi munka helyett politikai háttérországot épít Karácsony Gergely főpolgármester. Miután a Soros György által támogatott szervezetek embereivel vette körül magát, ősztől Városdiplomáciai Akadémiát indít az adófizetők pénzéből. Az új városdiplomata-képző vezetésére Balázs Pétert, a Bajnai-kormány külügyminiszterét és CEU-professzort kérte fel a főpolgármester.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök emberét juttatja pozícióhoz Karácsony Gergely főpolgármester. Ősztől a főváros az adófizetők pénzéből Városdiplomáciai Akadémiát indít, amelynek vezetését Balázs Péter volt külügyminiszter személyére bízta. A diplomata a Soros György nevéhez fűződő Közép-európai Egyetem (CEU) Nemzetközi Tanulmányok és Európai Tanulmányok Tanszékének egyetemi tanára – számol be a Magyar Nemzet.

Az új intézmény a főváros pénzéből fogja biztosítani a városdiplomata-utánpótlást, egyetemi hallgatók, valamint a közelmúltban végzett diplomások bevezetésével a nemzetközi és városdiplomáciai életbe.

Nagy megtiszteltetés, hogy Balázs Péter volt külügyminiszter és CEU-professzor elvállalta a Városdiplomáciai Akadémia vezetését. Péter egyedülálló külügyi pályája garancia a profi képzésre, egy olyan értékvezérelt fiatal külpolitikai gárda és tudásbázis kialakítására, amely konstruktívan részt vesz a jövőt alakító nagy vitákban és képes nagy felbontású képet alakítani a körülöttünk zajló eseményekről – írta közösségi oldalán Karácsony.

Érdemi munka helyett ideológia alapú látványpolitizálás

Az adófizetők pénzéből építi tovább saját kulturális háttérországát és bürokráciáját – mondta el a Magyar Nemzetnek Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának a vezetője. Láng emlékeztetett: a főpolgármester korábban azt nyilatkozta a témával kapcsolatban, hogy „bármilyen nehéz pénzügyi helyzetbe is került a főváros, vannak erkölcsi kötelességei.”

Karácsony Gergely tehát ahelyett, hogy a munkáját végezné és Budapest alapvető anyagi működési feltételeit tenné rendbe, tovább folytatja az ideológia alapú látványpolitizálást és újabb frontot nyit a baloldali kultúrharcban.

A főpolgármester egyértelműen politikai tevékenységet folytat és egy klientúrát épít fel – magyarázta a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Láng kiemelte: Karácsonyt semmi más nem mozgatja, minthogy hatalmi centrumokat építsenek ki ilyen a most létrejövő Városdiplomáciai Akadémia és a Budapest Iskola nevű progresszív ideológiájú kutatóintézet.

Nem azt a munkát tarja fontosnak, amire megbízást kapott embereivel a választóktól. Szerintünk a főpolgármester elsődleges kötelessége a városvezetés, nem pedig Budapest költségvetésének átláthatatlan megterhelése öncélú politikai hatalomépítés érdekében – jelentette ki Láng Zsolt.

A frakcióvezető hozzáfűzte: amit az elmúlt hónapokban az autósok „szívatásától” a járványveszélyben ivókutak telepítésén át a Lánchíd felújításának totális kudarcáig láthatunk, az nemcsak az alkalmasság, hanem sajnos a jószándék kérdését is felveti.

Karácsony Gergely hivatalba lépése óta folyamatosan Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és egykori SZDSZ-es politikusok és Soros-szervezetek embereit szivárogtatja vissza Budapest közéletébe. Kulcsfontosságú pozíciók és tanácsadói megbízatások szerződései gyorsan megköttetek, ám az elmúlt csaknem egy év tapasztalata az, hogy az adófizetők pénzéből finanszírozott „munkatársak” kézzelfogható munka helyett politikai aktivitást mutatnak. A Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésben kikérte Karácsony tanácsadóinak listáját, amelyből kiderül, hogy átlagosan havi hatszázezer és egymillió forint között költ a főváros tanácsadókra.

A Soros György által támogatott A Város mindenkié csoport tüntetésszervezője, Misetics Bálint havi nyolcszázezer forintot kap, hogy szociális kérdésekben tanácsokkal lássa el a főpolgármestert. Az ő nevéhez fűződik a Csepelre és a Városházára tervezett hajléktalanszálló ötlete is. Mint korábban lapunk megírta: a hajléktalanok kormánypárti vezetésű kerültekbe való költöztetése mögött lehetséges új baloldali szavazatok állnak.

A Gyurcsány-párti Kálmán Olga havi egymillió forint közpénzt kap kulturális tanácsokért. Fél év alatt egyetlen kézzelfogható munkát tud felmutatni: a Városháza téren megvalósuló kertmozit. Fennmaradó idejében a Facebook-oldalán napi rendszerességgel támadja a kormányt. Jávor Benedek volt EP-képviselő, Karácsony párttársa havi kilencszázezres fizetésért mószerolja Brüsszelben a magyar kormányt, a visegrádi négyek bázisán építi a nemzetközi nagyvárosok Szabad Szövetségét. Ez a szintén politikai háttérintézmény a Városdiplomáciai Akadémia indításának előkészítésében is szerepet vállalt – írja a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában