Terrorizmus

2018.05.25. 07:46

Pokolgépes merénylet végzett többekkel a kelet-líbiai Bengáziban

Legalább heten életüket vesztették és huszonketten megsebesültek péntekre virradóra a kelet-líbiai Bengázi belvárosában elkövetett pokolgépes merényletben - közölték szemtanúk és biztonsági szolgálatok.

Az autóba rejtett robbanószerkezet a város legnagyobb szállodája, a Tibesti hotel közelében lépett működésbe egy forgalmas bevásárlóutcában. A robbanás helyszínére mentőautók érkeztek ki.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Egy névtelenséget kérő biztonsági tisztségviselő szerint a merénylettel a városban tevékeny „terrorista alvósejtek” azt akarták üzenni, hogy senki sincs biztonságban Bengáziban.

Bengázit, Líbia második legnagyobb városát, a keleti országrész nagy területét kézben tartó Halifa Haftár tábornok katonái ellenőrzik.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően Líbia káoszba süllyedt. A helyi hadurak és milíciák viszálykodását kihasználva több terrorszervezet is megvetette lábát az észak-afrikai országban. Bengázit a Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg foglalta el a többi között az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekkel kapcsolatban lévő fegyveres csoportoktól tavaly, bár elszigetelt összetűzések ezután is előfordultak a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában