illegális bevándorlás

2017.11.23. 07:03

A Pápua új-guineai hatóságok őrizetbe vették a manusi menekülttábor több lakóját

A pápua új-guineai rendőrség behatolt csütörtökön a manusi menekülttáborba, hogy felszámolja, és kiűzze onnan a létesítményt elhagyni nem akaró mintegy négyszáz embert.

A rendőrök – mint két héttel ezelőtt – most ismét el akartak kobozni mindent a táborból, amivel a migránsok önfenntartásukat biztosították. Az egyik migráns szerint 20-25, egy másik szerint 30-40 férfit vettek őrizetbe. Közöttük van Behrúz Bucsani iráni kurd újságíró, aki már négy éve élt a táborban, és ő a migránsok szószólója. Egy táborlakó azt írta a Twitter-profilján, hogy a rendőrök Bucsanit kifejezetten el akarták vinni.

Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter egy csütörtöki rádiónyilatkozatában megerősítette, hogy Manus szigetén rendőri akció van folyamatban a megszüntetésre ítélt menekülttábor felszámolására.

A manusi táborban maradtakat három másik táborba akarják költöztetni, köztük egy olyanba, amelyre Dutton miniszter szerint az ausztrál adófizetők 10 millió ausztrál dollárt (2 milliárd forint) költöttek.

Jogvédők szerint azonban ez a tábor még nincs készen, nem tud migránsokat fogadni.

A migránsok attól félnek, hogy a helyi lakosok megtámadják őket az új táborokban, valamint attól tartanak, hogy előbb-utóbb azokból is elköltöztetik őket, akár egy másik szegény országba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában