krízishelyzet

2019.08.07. 20:51

Ötmilliónál is több embert fenyegethet az éhínség Zimbabwéban

Akár ötmilliónál is több embert fenyegethet az éhínség 2020 elejére a Zimbabwét sújtó aszály következtében – figyelmeztette a nemzetközi közösséget az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP), amely ennek megelőzése céljából egy Zimbabwe számára biztosítandó 331 millió dolláros (95 milliárd 990 millió forintos) sürgősségi segélyfelhívást tett közzé.

„Olyan emberekről beszélünk, akik valóban az éhínség szélére sodródnak, ha nem segítünk nekik” – fogalmazott egy közleményben a WFP vezérigazgatója, David Beasley, aki szerint jelenleg már 2,5 millió zimbabweit fenyeget az éhínség. „Olyan mértékű aszállyal állunk szemben, amilyent régóta nem láttunk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy karba tett kézzel üljünk” – tette hozzá.

Zimbabwéban az idei kukoricatermést tönkretette az esőhiány, illetve az ország nyugati részén március közepén pusztító Idai ciklon, amelynek nyomán több mint ezer ember vesztette életét Zimbabwéban (344 halott), Mozambikban (603 halott) és Malawiban (56 halott).

Az Idai pusztításai miatt a zimbabwei lakosság legalább harmada (mintegy 16 millió lakos) szorul élelmiszersegélyre a következő kukoricabetakarításig. Ezenkívül az országot sújtó súlyos gazdasági visszaesés – a 200 százalékhoz közelítő éves inflációs rátával együtt – szintén megnehezíti az állampolgárok számára, hogy olyan alapvető termékekhez juthassanak hozzá, mint például a cukor vagy a főzőolaj.

Emmerson Mnangagwa zimbabwei államfőnek bő másfél éve tartó elnöki tisztsége alatt egyelőre nem sikerült elérnie a gazdasági stabilitás helyreállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában