Ország-világ

2020.12.15. 17:38

Összevissza beszél a cigarettacsempészettel lebukott baloldali politikus

Legény Zsolt autójának csomagtartója cigarettával volt tele, de állítása szerint ő maga nem tudott erről.

Legény Zsolt, az MSZP etikai bizottságának volt elnöke és a párt egykori országgyűlési képviselője múlt héten bukott le cigarettacsempészettel az ukrán határon. A baloldali politikus először azt állította, hogy nem tudta, hogyan került a cigaretta az autójába, majd pedig a beregszászi konzulátus munkatársának adta ki magát. Legény hazugságait gyorsan leleplezték – írja az Origo.

Legény Zsolt még múlt csütörtökön bukott le az ukrán–magyar határon. Az autó csomagtartója cigarettával volt tele, de állítása szerint ő maga nem tudott erről. Legény korábban az MSZP országgyűlési képviselője, valamint a párt országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke volt.

Összevissza hazudozott

A vámhatóság azért állította félre a politikust a Beregsurány–Luzsanka határátkelőnél, mert gyanússá vált, hogy az ukrajnai akkreditáció nélkül érkező Legény diplomata-útlevelet mutatott fel, de az autóján nem volt diplomatarendszám. Amikor megkérték, hogy nyissa ki a csomagtartóját, diplomáciai védelemre hivatkozott, ezért a határőrök kihívták a magyar konzulátus képviselőit. Ezután bukkantak rá a csempészárura.

Legény aztán próbálta megmagyarázni a történteket.

– Én voltam a leginkább megdöbbenve, tele volt cigarettával. (…) Nem tudom, hogy került bele az autóba

– mondta a volt MSZP-s, aki évekkel ezelőtt egy, a szabolcsi dohánytermesztők érdekében tartott sajtótájékoztatón tette fel azt a kérdést, hogy „hol a dohány?”. Legény később azt is mondta, hogy a beregszászi konzulátus munkatársa.

Később kiderült, hogy Legény nem mondott igazat, mivel

amikor a vámosok az ukrán–magyar határon elkapták, és látta, hogy elkerülhetetlen a csomagtartó kinyitása, több tanú jelenlétében, jól érthetően azt mondta: – Na jó, cigi van benne.

Vagyis Legény Zsolt beismerte a csempészést – derült ki Menczer Tamás külügyi államtitkár videójából.

A baloldali csempészbotránnyal kapcsolatban Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy

az ellenzék kamuvideót készített, áramot lopott és cigit csempészett, még annak kell örülnünk, hogy a karácsonyfa alól a karácsonyi ajándékot nem fogják kilopni. A viccet félretéve, az ügy egészen felháborító, de ugyanakkor jól mutatja a baloldal valódi lényegét: semmi mást nem tudnak, csak lopni, csempészni és kamuzni.

Régi szocialista hagyományok

Legény Zsolt botránya hétfőn az Országgyűlésben is téma volt. A Fidesz frakcióvezetője az azonnali kérdések órájában több kérdést is feltett Magyar Levente államtitkárnak a Legény Zsolt-féle cigarettacsempész-botránnyal kapcsolatban. Kocsis Máté felelevenítette az elmúlt hónapok nagy baloldali botrányait. Ilyen volt a kispesti kokainbotrány, az áramlopás és a Karácsony-féle buszmutyi, melyet követett a pár nappal ezelőtt kirobbant cigicsempészet-botrány.

Maga a történet és a gyenge magyarázkodás már önmagában mosolyra fakasztja az embert, azonban még itt is folytatta a jó, régi szocialista hagyományokat. Vagyis a tettét nem ismerte be, ráadásul azt hazudta a határőröknek, hogy ő a beregszászi konzulátus munkatársa.

Kocsis Máté azt azonban jó hírnek tartja, hogy legalább a baloldal képes volt felismerni Legény Zsoltot – ellentétben Lackner Csabával a kispesti botrányos hang- és képfelvételeken.

Nem lepődött meg az államtitkár

Magyar Levente államtitkár válaszában elmondta, hogy a baloldali képviselő lebukásán ő nem lepődött meg, hiszen ahogy fogalmazott: – Azt eddig is tudtuk, hogy a baloldal, ahol és amikor csak tud: lop, csal és hazudik. Hozzátette, hogy

már a baloldal se a régi, hiszen az egyesült baloldal politikai, szellemi elődei (Károlyi, Kun, Rákosi, Kádár) „nagyobb pályán játszottak”, hiszen ők elsikkasztották az egész ország vagyonát és szabadságát. Ehhez képest pár doboz ukrán cigi meredek leáldozást jelent.

Megígérte a frakcióvezetőnek, hogy felül fogják vizsgálni a diplomata-útlevelek kiadatásának a rendjét, és szigorú nemzetbiztonsági ellenőrzéshez fogják azt kötni. Kocsis Máté viszont válaszában úgy reagált, hogy már a kérdést se neki kellett volna feltennie, hanem a szocialisták elnökének, de ahogy fogalmazott: ő rá se „bagózott” erre az ügyre.

Az eredeti cikket itt tekintheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában