Tiltakozás

2018.09.05. 21:29

Országgyűlési határozatot terjeszt be a Sargentini-jelentés ellen a Fidesz

A nagyobbik kormánypárt frakciója azt javasolja, hogy az Országgyűlés határozatban válaszoljon a Sargentini-jelentésre – közölte Kocsis Máté frakcióvezető szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus kifejtette: jövő héten kerül az Európai Parlament (EP) asztalára a „hazugságoktól hemzsegő” Sargentini-jelentés. Szavai szerint az EP-ben ülő bevándorláspárti képviselők azért akarják elítélni Magyarországot, mert a magyar emberek már többször határozottan és világosan úgy döntöttek, hogy a bevándorlókat a magyar határnál meg kell állítani. „Ezért bélyegzik meg ilyen hamis jelentésekkel Magyarországot” – fogalmazott.

Kocsis Máté jelezte, a jövő héten Orbán Viktor miniszterelnök személyesen részt vesz az európai parlamenti vitában, ahol megvédi a magyar álláspontot. A Fidesz-frakció arra kéri a kormányfőt, képviselje a magyar érdekeket a migránspárti képviselőkkel szemben, és utasítsa vissza Magyarország megbélyegzését.

Ezután a Fidesz országgyűlési frakciója javasolni fogja, hogy a parlament határozatban válaszoljon a jelentésre és az azt támogató bevándorláspárti EP-képviselőknek – mondta. Hozzátette, a kormánypártok jövő szerdán kezdődő frakcióülésén külön napirendként fognak tárgyalni a határozattervezetről. A tanácskozáson az EP-választási kampány is szóba kerül majd.

A frakcióvezető szerint a Sargentini-jelentés messze nem jogi megalapozottságú, pusztán politikai jelentés, semmi mást nem szolgál, mint hogy Magyarországot megbélyegezze a jelenlegi EP-ciklusban. Emlékeztetett, 2013-ban a Tavares-jelentést is az EP-választási kampányra időzítették, és arra a dokumentumra is, amely szintén „hemzsegett a valótlanságoktól”, határozatban reagált az Országgyűlés.

A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban azt is kiemelte Kocsis Máté, hogy a készítője, Judith Sargentini, az Európai Zöld Párt képviselője szinte csak olyan szervezetekkel egyeztetett, amelyek Soros György befolyása alatt állnak. Összegzése szerint a jelentés az illegális bevándorlást elutasító magyar állásponttal áll szemben.

Kérdésre azt mondta, elvárják az ellenzéki pártoktól, hogy szavazataikkal ne támogassák a jelentést.

Arra a felvetésre, hogy akkor is elfogadják-e az országgyűlési határozattervezetet, ha a jelentés nem kap többséget az EP-ben, a frakcióvezető azt válaszolta: Magyarországot megtámadták, függetlenül attól, mi történik az EP-ben. A jelentés sok uniós polgárt és döntéshozót téveszthet meg Magyarországgal kapcsolatosan, ezért az Országgyűlésnek minden körülmények között reagálnia kell „erre a rengeteg valótlanságra” – jelentette ki Kocsis Máté. Hangsúlyozta:

Magyarországról politikai következmények nélkül nem lehet ilyen hazugságokat és valótlanságokat állítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában