Székelyföld

2019.04.10. 13:11

Óriási pénzbírságot kapott a magyar felirat miatt Korond polgármestere

Újabb abszurd ítéletet hozott a román bíróság a magyarellenesség jegyében. Rekordösszegű pénzbírság, illetve késedelmi kamat kifizetésére kötelezte a Marosvásárhelyi Ítélőtábla Korond polgármesterét a „Községháza” felirat eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt.

Váratlan fordulatot vett a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által Korond polgármestere ellen indított per, amelyben azt kérték a bíróságtól, hogy bírságolja meg a községvezetőt a „Községháza” felirat eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági ítélet végrehajtásának elmulasztásáért – adta hírül a Székelyhon hírportál.

Miután korábban a Hargita Megyei Törvényszék elsőfokú ítéletében úgy rendelkezett, hogy a polgármester köteles a bruttó romániai minimálbér 20 százalékának megfelelő pénzbírságot fizetni minden nap késlekedésért, miután ez az ítélet jogerőssé válik, a mindkét fél által benyújtott fellebbezés nyomán ezt a döntést az ítélőtábla megváltoztatta. Katona Mihály polgármester fellebbezését elutasították, az egyesületét viszont elfogadták.

Hatalmas összegről van szó

A döntés szerint a községvezetőnek a pénzbírságot nem a mostani végzés jogerőssé válása nyomán kell fizetnie, ha késlekedik a felirat eltávolításával, hanem 2016. október 21-étől számítva – az eltávolításról rendelkező ítéletet abban az évben, februárban hozták. Ugyanakkor az ADEC számára napi 100 lejes késedelmi kamat kifizetését is megítélték, szintén a jelzett időponttól számítva. Ez merőben új helyzetet eredményezett, mivel ha ki kell fizetni, a bírság eddig hasonló perekben még nem tapasztalt összeget, a Székelyhon.ro híportál számításai szerint mintegy 280 ezer lejt, azaz mintegy 19 millió forintot jelent. Ugyanakkor a késedelmi kamatként felszámolt, az egyesületnek fizetendő összeg elérheti a 80 ezer lejt, azaz a mintegy 5,4 millió forintot.

Veszélyes precedens lehet

A székelyföldi hírportál kérdésére Katona Mihály polgármester azt mondta, mindenképpen élni fognak a jogerős ítélet érvénytelenítésére vonatkozó rendkívüli perorvoslat vagy a perújrafelvétel kezdeményezésének lehetőségével. Emlékeztetett, hogy a 2016-ban hozott, a felirat levételére vonatkozó ítéletet végrehajtották, ezt felvételekkel, dokumentumokkal, tanúkkal lehet igazolni.

A két nyelvű felirat a korondi községházán egy korábbi felvételen
Fotó: Pál Árpád / szekelyhon.ro

A másik, később kihelyezett feliratot idén januárban vették le az épület homlokzatáról. A községvezető szerint a bíróságnak nem volna szabad összemosnia ezt a két ügyet, a második feliratról csak külön per során lehetett volna döntést hozni. Úgy értékelt, amennyiben az ítélet nem változik meg a későbbiekben, az veszélyes precedenst teremthet, mert egy ilyen összegű bírság ellehetetleníti egy ember életét.

Két felirat, két per

A Dan Tanasă vezette egyesület 2015-ben kérte a bíróságtól, hogy kötelezze az elöljárót a magyar nyelvű felirat eltávolítására a községháza homlokzatáról. 2016 februárjában jogerős ítélet született a felirat levételéről, ez meg is történt. Mivel a Marosvásárhelyi Ítélőtábla akkor azzal indokolta döntését, hogy a községháza román megfelelője nem a „primăria”, hanem a „casa comunală” vagy a „casa comunei”, a 2017-ben visszahelyezett feliraton „Primăria” helyett „Casa Comunală” szerepelt a Községháza fordításaként.

Emiatt az ADEC újabb pert indított Katona Mihály polgármester ellen, azt kérve a bíróságtól, hogy kötelezzék a községvezetőt pénzbírság kifizetésére a korábbi jogerős ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt, noha az megtörtént.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában