Ország-világ

2020.09.24. 13:41

Orbán Viktor: hiába nevezik át a kvótát másnak, az attól még kvóta marad (videó)

A migrációt Európa határain kívül kell megállítani – írta közösségi oldalán a miniszterelnök.

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

„Hiába nevezik át a kvótát másnak, az attól még kvóta marad, és Magyarország ellenzi a kvótát” – közölte a Facebookon közzétett videójában Orbán Viktor, majd hozzátette:

„A megközelítés nem változott, két megközelítés van.

A bizottságé azt mondja: hogy menedzseljük jól a migrációt, a magyar pedig azt, hogy állítsuk meg.

Áttörés akkor következik be, ha elfogadják azt a javaslatot, amelyik azt mondja, hogy senki sem léphet be az Európai Unió területére addig, amíg valamelyik tagállam jogi eljárását lezárva, be nem engedi őt az unió területére.

Nem lehet bejönni engedély nélkül, nem lehet idejönni, és itt várakozni a jogi eljárás befejezésére.

E tekintetben ez a javaslat nem jelent áttörést, mert ezt a régi megközelítést alkalmazza. Be lehet jönni úgy az unióba, hogy nincsen még ítélet arról, hogy befogadjuk-e a migránst, vagy nem. Ez gyenge pontja a javaslatnak, itt áttörést kell elérni” – zárta szavait a kormányfő Brüsszelben.

Mateusz Morawiecki kijelentette, az Európai Uniónak meg kell erősítenie külső határainak védelmét.

Segítenie kell a migráció kiinduló országait, különösen Szíriát az elvándorlás újabb hullámainak elkerülése érdekében – közölte.

Hozzátette, a bizottság elnökével folyatott megbeszélésen uniós gazdasági segélyterv kidolgozását szorgalmazta Fehéroroszország számára.

Andrej Babis előremutatónak nevezte, hogy az uniós bizottság elfogadta a visegrádi országok – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – álláspontját a kvótarendszer elutasítását illetően.

Kiemelte: egyetért azzal a magyar meggyőződéssel, hogy az Európai Uniónak meg kell állítania a migrációt, illetve azzal, hogy a kvótarendszernek, a migránsok – a tagországok közötti – elosztási rendszerének semmilyen változata nem elfogadható.

A menedékkérelmek elbírásának az unió határain kívül kell megtörténnie. Az uniónak hosszú távú stratégiával kell rendelkeznie arra vonatkozóan, hogy a migráció kiinduló országaiban élők otthon maradjanak – tette hozzá Babis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában