Katasztrófa

2021.10.04. 13:56

Ománban pusztít a Shaheen trópusi ciklon, többen meghaltak

Legalább 12 halálos áldozatot szedett eddig a viharos széllel és szakadó esővel pusztító Shaheen trópusi ciklon Ománban és Iránban – jelentette hétfőn az ománi katasztrófavédelmi hatóság, illetve az iráni állami televízió.

Az áradások miatt több mint 2700 embert telepítettek ki Omán part menti területeiről, és ideiglenes menhelyeken szállásolták el őket. A főváros, Maszkat légiforgalmát jelentős késések hátráltatják.

Az Arab-félsziget dél-keleti részén fekvő ország katasztrófavédelmi hatósága vasárnap még csak négy halálos áldozatról tudott: az áradásokban elsodort vagy eltűnt helyiek, köztük egy gyermek mellett két ázsiai vendégmunkás holttestét is megtalálták, utóbbiakkal egy hegyomlás végzett egy ipartelepen, a szállásuk közelében – jelentette az ománi hírügynökség.

Az iráni állami televízió beszámolója szerint megtalálták az Ománi-öböl északi partján, a pakisztáni határ mellett fekvő Paszabandár halászfaluból a tomboló vihar idején eltűnt hat halász egyikének holttestét.

Az ománi partokat elérő ciklon közepén óránként 120-150 kilométer sebességű szél tombolt a hatóságok szerint, ami közel tízméteres hullámokat korbácsolt fel a tengeren.

A ciklon fala, ahol a legsúlyosabb időjárási körülmények tomboltak, elérte az Ománi-öböl partján fekvő „Batina Dél” kormányzóságot, míg a ciklon központja a kormányzóság és Maszkat között fekvő Maszana és Szuvaik államok között ért partot – jelentette az ománi hírügynökség.

Bár a szárazföld fölé belépő Shaheen ciklon hétfőre veszített erejéből, és visszafokozták trópusi viharrá, összességében akár 500 milliméter eső is eshet egyes területeken, további villámárvizeket okozva – közölte Twitter-üzenetében az ománi meteorológiai szolgálat.

A szomszédos Egyesült Arab Emírségekben a hatóságok előkészületeket tettek a strandok és a part menti völgyek biztonságának megerősítésére. Az ománi határnál fekvő Al Ain város kormányzati és üzleti szférájában dolgozókat otthoni munkavégzésre kérték, és felszólították a lakosságot, hogy csak rendkívül szükséges esetben hagyják el otthonaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában