kérdezz-felelek

2019.09.19. 17:00

Október 1-jén hallgatja meg Trócsányi Lászlót az EP külügyi bizottsága

Október 1-jén kora este hallgatja meg Trócsányi Lászlót az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága – erősítette meg a képviselőtestület házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete.

A testület csütörtökön véglegesítette a biztosjelöltek meghallgatásának menetrendjét, amelynek értelmében először a szlovák Maros Sefcovic kerül sorra szeptember 30-án, míg utolsókként, október 8-án a három ügyvezető alelnök, a lett Valdis Dombrovskis, a dán Margrethe Vestager és a holland Frans Timmermans.

A szomszédság- és bővítéspolitikai portfólió várományosának számító Trócsányi meghallgatása a második napon este fél 7-kor kezdődik, és rá is háromórás kérdezz-felelek vár, amellyel a képviselők a jelöltek alkalmasságát kívánják felmérni. A novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságba jelölt tagokat a nekik szánt területtel foglalkozó parlamenti szakbizottságok hallgatják majd meg.

Szeptember 30-án három, október 1. és 3. között naponta hat-hat, október 7-én kettő, október 8-án három ilyen ülést tartanak.

Az első meghallgatások után a frakciók koordinátorai legalább kétharmados többséggel akár azonnal is jóváhagyhatják az érintetteket, akik ennek hiányában azonban további kérdéseket kaphatnak írásban vagy újra meg kell jelenniük a testület előtt, amely ez esetben végül egyszerű többséggel fogadhatja el őket. Ezen fázisban nem számít szokatlannak egyes jelöltek vagy tárcák elutasítása.

Az esetleges második, illetve jelöltcsere esetén újabb első meghallgatásokra október 14-én és 15-én kerülhet sor. Az Elnökök Értekezlete október 17-én értékeli az eredményeket.

A testület végleges összetételét tükröző listáról október 23-án szavaznak a képviselők az EP strasbourgi plenáris ülésén, végül pedig az EU-tagországok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában