Ország-világ

2021.05.07. 20:10

Novák: Magyarország számára a családok támogatásán keresztül vezet az út az ország megerősítéséhez

A kormány nem szeretne egységes adórendszert Európában, nem szeretné, ha azért kellene növelni az adókat hazánkban, mert európai szinten ezt találták ki.

Magyarország számára a szociálpolitika elsősorban a családok támogatását jelenti, az ország megerősítését a kormány a családok megerősítésén keresztül igyekszik megvalósítani – jelentette ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a portugáliai Portóban, miután megkezdődött a szociális témákkal foglalkozó európai uniós csúcstalálkozó.

Mindehhez a kulcs a család, a munka és az innováció – tette hozzá a közmédiának nyilatkozva.

Novák Katalin elmondta: Magyarország azért képviseli magát erős jelenléttel a csúcstalálkozón, ezért van három miniszter a kormányfő kíséretében, hogy mindezeket minden lehetséges fórumon elmondják.

Hangoztatta: a magyar emberek szempontjából fontos az, hogy megmaradjon a családokat támogató adórendszer, hogy versenyképes maradjon az alacsony adóknak köszönhetően, mint például a társasági adó, és a munkából származó jövedelmek minél nagyobb mértékben a családoknál maradjanak. A kormány nem szeretne egységes adórendszert Európában, nem szeretné, ha azért kellene növelni az adókat Magyarországon, mert európai szinten ezt találták ki – fogalmazott.

Novák Katalin beszámolt arról, hogy a találkozókon fontos téma volt a járványkezelés és az oltási folyamat is. Magyarország kiemelkedő eredményeket ért el ebben a folyamatban, és ennek köszönhetően korábban lett képes arra, hogy lassan, fokozatosan újraindulhasson az élet és a gazdaság.

Partnereinek beszámolt arról is, hogy Magyarország sikeres volt, amikor úgy döntött, hogy az európai uniós beszerzések mellett alternatív úton keleti vakcinákat is szerez, amelyek biztonságosak.

Dolgozott a magyar delegáció azon is, hogy a kormány minél több országgal kössön olyan megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok szabadon utazhassanak.

A családokért felelős miniszter a csúcsértekezlet előtt találkozót folytatott az elnökségi ügyekkel foglalkozó portugál miniszterrel, Mariana Vieira da Silvával is, aki egyebek között arról számolt be, milyen kihívásokat jelent országa számára a demográfia, hiszen folyamatosan csökken a népesség, egyre kevesebb gyermek születik, egyre jelentősebb méretű az idősödés. Ők most próbálják elindítani otthonteremtési programjukat, és kíváncsiak a magyar tapasztalatokra is ezen a téren.

Novák Katalin beszámolt a csoknak a népszerűségéről, az új otthonfelújítási program elindításáról, továbbá kitértek annak fontosságára, hogy a nők igazi választási szabadságot kapjanak, elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon, ha ezt kívánják, de tudják a gyermekeiket is nevelni.

Míg a portugálok inkább a migrációval szeretnék orvosolni demográfiai problémáikat, Magyarország a gyermekvállalási kedv növelésével – emlékeztetett a magyar miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában