Erős gazdaság, több juttatás

2018.10.02. 09:11

Novák Katalin: idén magasabb lesz a nyugdíjprémium, mint tavaly

A nyugdíjprémium alapelve, hogy a gazdasági növekedésből mindenki részesüljön, az idősek is.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedd reggel azt mondta, idén több nyugdíjprémiumot tudnak majd juttatni, mint az előző évben.

A prémium kiszámításának módja, hogy ha az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor a növekménnyel megszorozzák az egyheti nyugdíjat és így megkapják a nyugdíjprémium összegét – magyarázta az államtitkár.

Tartósan jó pályára állt a gazdaság, így tavaly már fizetett nyugdíjprémiumot a kormány, 12 ezer forintot. Idén a 4,4 százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően ez az összeg várhatóan mintegy 18 ezer forint lesz.

Még az év vége előtt megkapják az érintettek, hozzávetőleg 2,6 millió, nyugdíjban illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember

- ismertette az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár rámutatott: a demográfiai kihívások megoldásában az időseknek is nagy szerepük van, hisz sokat segíthetnek a családalapításban, gyermekvállalásban.

A következő nemzeti konzultáció alapvető kérdése, hogy a migrációval vagy a családok támogatásával kell-e megoldani a demográfiai kihívásokat – fűzte hozzá Novák Katalin.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a következő hónapokban életbe lépő jogszabályváltozásoknak köszönhetően

egyre olcsóbb lesz a nyugdíjasok foglalkoztatása,

így könnyebb lesz visszatérésük a munkaerőpiacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában