Járvány

2020.04.16. 05:54

New York államban közterületen kötelezővé tették a szájmaszk viselését

Forgalmas utcákon, tömegközlekedési járműveken, és minden olyan helyen, ahol nincs mód megtartani a kétméteres távolságot.

New York államban péntektől közterületen kötelező a szájmaszk viselése – jelentette be szerdán Andrew Cuomo, az állam kormányzója.

Az új rendelkezés értelmében kötelező lesz a védőmaszk a forgalmas utcákon, tömegközlekedési járműveken, és minden olyan helyen, ahol az embereknek nincs módjuk megtartani a kétméteres távolságot egymástól.

New York kormányzója kifejtette: a vírus terjedésének lassítása az egész járvány megállításának kulcsa. „Hogyan teheti meg valaki, hogy nem visel védőmaszkot, amikor egy embertársa közelébe kerül? Mégis, mivel indokolhatná ezt?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy aki nem tudott védőmaszkot vásárolni, annak egy sállal vagy valamilyen más ruhadarabbal kell eltakarnia a száját és az orrát.

Cuomo közölte, hogy egyelőre nem büntetik meg azt, aki megszegi az előírást. Bejelentése előtt nem sokkal Bill De Blasio, New York város polgármestere arra kérte a még nyitva tartó üzleteket, hogy szólítsák fel vásárlóikat szájmaszk viselésére.

New York államban csak szerdán újabb 752 halálos áldozata volt az új koronavírus okozta Covid-19 betegségnek, és több mint 12 ezren haltak bele.

A kormányzó hangsúlyozta: bár még nincsenek túl a járvány nehezén, de New York állam egész területén – amely a járvány egyik amerikai gócpontja – lassan, de csökkenőben van az újonnan kórházba szállított betegek száma. „Az egészségügyi rendszerünk stabilizálódott. Nem igazolódtak félelmeink, hogy a rendszer nem bírja majd a betegek ellátását” – mondta.

Az állam helyzetének javulását jelzi, hogy vezetése 100 lélegeztetőgépet küld Michiganbe, és további 40-et Marylandbe.

Cuomo kijelentette, hogy a válság mindaddig nem fog eltűnni, amíg nem sikerül védőoltást előállítani a koronavírus ellen. Meglátása szerint ehhez mintegy másfél évre lesz szükség. Mint mondta, az addig tartó időszakban megnövelik a vírustesztek számát. Hozzátette, hogy ehhez az általa irányított államnak nincs elégséges erőforrása, ezért a szövetségi kormányzat segítségére számít.

Az üzleti-gazdasági élet újraindításáról a következő hónapokban is a járványügyi szakemberek véleménye alapján döntenek. „Az újraindítás fokozatos lesz” – ismételte meg korábbi álláspontját a kormányzó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában