Járvány

2021.06.01. 16:51

Nepál 800 ezer dózis vakcinát kapott Kínától

Nepálba 800 ezer dózis koronavírus elleni vakcina érkezett kedden a szomszédos Kínából, ezzel új lendületet kaphat az oltási kampány a járvány által erősen sújtott országban.

A himalájai ország külügyminisztériuma szerint a szállítmány részét képezi annak az egymillió dózis oltóanyagnak, amelyet Hszi Csin-ping kínai elnök ígért május 26-án Bidija Dévi Bandari nepáli elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A fennmaradó 200 ezer dózis várhatóan szerdán érkezik meg Nepálba.

Kína korábban 800 ezer dózis Sinopharm vakcinát ajándékozott szomszédjának.

A 30 millió lakosú himalájai országban eddig nagyjából kétmillió embert immunizáltak teljesen, vagy részlegesen a koronavírussal szemben jórészt a kínai és az indiai segítségnek köszönhetően.

Az oltási kampány azonban gyakorlatilag megtorpant, miután a súlyos egészségügyi vészhelyzetre tekintettel India leállította a vakcinák exportját.

A járvány második hullámáért Nepálban nagyrészt a szomszédos Indiában elsőként kimutatott vírusmutációk felelősek. A két országot nagyjából 1770 kilométer hosszú, alig ellenőrzött határ választja el egymástól.

Nepálban az utóbbi 24 órában 4762 új esetet jelentettek, amivel az azonosított fertőzöttek száma a járvány kitörése óta 561 302-re gyarapodott. A kór halálos áldozatainak száma 7386.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában