globális érdek

2018.02.19. 22:03

Nemzetközi szabályozást sürget az internetes hadviselésről az ENSZ-főtitkár

A kiberhadviseléssel kapcsolatos globális szabályok kidolgozását sürgette hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár a Lisszaboni Egyetemen, ahol beszédet tartott tiszteletbeli doktorrá avatása után.

United Nations Secretary General Antonio Guterres delivers a speech during a ceremony to award him an Doctor Honoris Causa degree at Lisbon University in Lisbon, Portugal on February 19, 2018.

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Pedro Fiúza

A világszervezet főtitkára szerint erre azért van szükség, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentsék a számítógépes, internetes hadviselés fenyegetését a civilekre nézve.

„Az államok közötti kiberhadviselés” már megnyilvánult. „Ami még rosszabb, hogy nincsen az ilyen típusú hadviselésre vonatkozó szabályozási rendszer, nem világos, hogy a genfi egyezmény vagy a nemzetközi humanitárius jog hogyan vonatkozik rá” – mondta Guterres. „Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy ellentétben a múlt nagy csatáival, amelyek tüzérségi vagy légitámadásokkal kezdődtek, a következő háború egy nagy kibertámadással fog kezdődni”, olyannal például, amely szétzilálhatja a hadsereget, és megbéníthatja az alapvető infrastruktúrát, például az elektromos hálózatokat – mondta az ENSZ-főtitkár.

Guterres az ENSZ-t javasolta mint olyan platformot, ahol – véleménye szerint – tudósoktól a kormányokig számos szereplő találkozhatna és dolgozhatna ki olyan szabályokat, amelyek biztosíthatnák a valamelyest „emberibb jellegét” az információs technológiát is magában foglaló bárminemű konfliktusnak, és szélesebb körben megtartanák az internetet mint „a jó szolgálatában álló eszközt”.

Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen jogszabályok kidolgozása a hagyományos módszerekkel akár évtizedekig is tarthat, mivel az túl lassúnak bizonyulna a gyorsan változó technológiai színtéren.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár a Lisszaboni Egyetemen, ahol beszédet tartott tiszteletbeli doktorrá avatása után

Forrás: AFP/Nurphoto/Pedro Fiuza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában