Iráni-amerikai viszály

2020.01.09. 11:31

Németh Szilárd: az Irakban lévő katonák sértetlenek és végzik a dolgukat

A Magyar Honvédség rendelkezik azokkal a szükséges képességekkel, amelyek az állomány biztonságba helyezéséhez szükségesek.

Az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák sértetlenek és végzik a feladatukat – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Irán rakétákat lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt Ain al-Aszad iraki légitámaszpontra, megtorlásul amiért Washington egy dróncsapásban megölte az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokát.

Németh Szilárd a műsorban elmondta,

a magyar katonák Irakban részt vettek a NATO kiképzési missziójában, de ezt felfüggesztették, és közreműködnek a koalíciós erők közös műveletében.

A parlament nemrégiben hosszabbította meg a katonák iraki mandátumát – fűzte hozzá, jelezve, a honvédek tevékenységét egy kormányközi megállapodás is szabályozza.

A katonák feladatáról elmondta, főként

tanácsadással, őrzés-védéssel és csapatkíséréssel foglalkoznak Irakban.

„A magyar katonák egyébként ott magyar érdekeket képviselnek, és nagyon nagy tiszteletnek, nagyon nagy megbecsülésnek örvendenek” – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, a

Magyar Honvédség rendelkezik azokkal a szükséges képességekkel – például a honvédség szállító repülőgépeinek köszönhetően -, amelyek a katonák biztonságba helyezéséhez szükségesek.

Németh Szilárd a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című csütörtöki műsorában elmondta azt is, mind az Egyesült Államok, mind pedig Irán elsősorban „befelé” üzen, hiszen mindkét országban választások lesznek.

Ugyanakkor senkinek nem áll érdekében, hogy a konfliktus tovább eszkalálódjon – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában