vita

2019.09.11. 13:22

Nem vizsgálódhat az ENSZ a drogellenes háború ügyében a Fülöp-szigeteken

Teodoro Locsin külügyminiszter szerint a nyomozók már eleve előítéletekkel érkeznének.

Nem fogja engedni a Fülöp-szigetek kormánya, hogy az ENSZ vizsgálatot indítson az ország drogellenes háborújában meggyilkolt több ezer ember ügyében – közölte szerdán Teodoro Locsin Fülöp-szigeteki külügyminiszter.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa júliusban fogadott el határozatot arról, hogy készüljön átfogó jelentés arról a hároméves időszakról, amelynek során Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök kemény kézzel fellépett a kábítószer-terjesztők ellen. A drogellenes háborúban legalább 6700 embert lőttek le a hatóságok, a rendőrség szerint olyan drogárusokat, akik szembeszegültek a rendőri fellépéssel. Jogvédő csoportok szerint több ezer kábítószer-használó is meghalt tisztázatlan körülmények között. A rendőrséget azzal vádolják, hogy előzetes vizsgálat nélkül öltek meg sok embert, akikről csak gyanították, hogy közük volt a kábítószer-kereskedelemhez.

Teodoro Locsin egy tv-interjúban határozottan leszögezte, hogy a Fülöp-szigetek nem fogja megengedni az ENSZ nyomozóinak, hogy az ország területén vizsgálódjanak, mert már eleve előítéletekkel érkeznének. „Korábban is megmondtam, hogy azok a gazemberek – különösen az a nő, aki úgy tesz, mintha ő lenne Alice Csodaországban – először ítélkeznek, majd azután vizsgálódnak. Ez így nem megy” – mondta a Fülöp-szigeteki külügyminiszter.

Locsin Agnes Callamardra, az ENSZ jelentéstevőjére utalt, aki régóta Duterte elnök határozott bírálója.

„Nem, nem akarom, hogy idejöjjenek, hogy aztán azt mondják, minden, amit korábban bizonyíték nélkül állítottak, az valóban igaz, mert ők maguk is 'látták'. Mégis hogyan? Exhumálni fogják a holttesteket?” – tette fel a kérdést a külügyminiszter, hozzáfűzve, hogy erre nem fogja nekik megadni a lehetőséget.

Locsin az ENSZ vonatkozó határozatát a maga részéről semmisnek, nem létezőnek nyilvánította, arra hivatkozva, hogy a szavazáskor az ellenszavazatok és a tartózkodások összesített számához képest a támogató szavazatok kisebbségben maradtak.

Korábban az elnöki hivatal „groteszk módon egyoldalúnak és rosszindulatúan pártosnak” nevezte a Fülöp-szigeteki vizsgálatot kezdeményező határozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában