bűncselekmény

2019.08.14. 13:50

Nem vesz részt a bírósági meghallgatásán az új-zélandi merénylő

A férfi ügyvédei tanácsára mondott le a bírósági meghallgatásán való részvétel jogáról.

Ügyvédei tanácsára lemondott a bírósági meghallgatásán való részvétel jogáról az a férfi, aki márciusban terrorcselekményt hajtott végre az új-zélandi Christchurch két mecseténél – jelentették be szerdán hatósági források, hozzátéve, hogy döntését a bíróság elfogadta.

Cameron Mander bíró úgy nyilatkozott, a kérést azért fogadta el, mert a meghallgatás vélhetően nem lesz hosszú, és csupán jogi érvekre korlátozódik. Hozzátette, a hasonló kérések nem ritkák, és ilyen esetekben általában helyt is adnak nekik, különösen amennyiben a vádlott előzetes letartóztatásban van.

A meghallgatás, amelyen a 28 éves Brenton Tarrantot így ügyvédei képviselik, csütörtökön lesz.

Tarrantot az aucklandi börtön szigorúan őrzött szárnyában, a többi bentlakótól elkülönítve tartják fogva.

Az ausztrál állampolgárságú férfi, aki 51 embert lőtt agyon két mecsetben az új-zélandi Christchurch városában március 15-én, a bíróság júniusi meghallgatásán – amelyen csupán videofelvételen nyilatkozott – nem vallotta magát bűnösnek.

A bíróság a pert 2020. május 4-re tűzte ki, és Mander úgy vélte, körülbelül hat hétig fog tartani. Tarrant ügyvédei máris bejelentették, hogy ők ennél jóval hosszabb ügymenetre számítanak.

Ugyanekkor az új-zélandi hatóságok beismerték, hibát követtek el azzal, hogy korábban engedélyezték a férfinek, hogy levelet küldjön aucklandi börtönéből. Az RNZ nevű új-zélandi műsorszolgáltató értesülései szerint Tarrant júliusban küldött el egy hatoldalas levelet egy ismeretlen embernek, a címzés szerint Oroszországba, és ez kedden az internetre is felkerült.

A sajtó a levél pontos tartalmát nem hozta nyilvánosságra. Az ABC ausztrál műsorszolgáltató szerint nagyrészt „ártalmatlan” sorokról van szó, amelyek a férfi oroszországi látogatásáról szólnak. Tarrant mindazonáltal „közelgő konfliktusról” is beszélt a levélben – tette hozzá az ABC.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában