összehangolt

2019.10.29. 19:33

Nagyszabású számítógépes támadás ügyében nyomoz a georgiai rendőrség

Állami, magán és média honlapok ezrei álltak le, miközben a főoldalon Miheil Szaakasvili volt elnök képe volt látható, kezében egy táblával: „Visszatérek”.

Nagyszabású, feltehetően külföldről irányított, összehangolt kibertámadás ügyében nyomoz a georgiai rendőrség: az elkövetők több százezer oldalt kapcsoltak le az internetről – közölte kedden a belügyminisztérium.

Állami, magán és média honlapok ezrei álltak le, miközben a főoldalon Miheil Szaakasvili volt elnök képe volt látható, kezében egy táblával: „Visszatérek”.

A célba vett internetes oldalak között volt az elnöki hivatal, több önkormányzat és két kereskedelmi televízió honlapja is.

A 2008-ban, a Dél-Oszétia szakadár terület miatt a két ország között vívott rövid háború idején Tbiliszi azzal vádolta Oroszországot, hogy több ezer internetes oldal ellen kalóztámadást hajtott végre. A Kreml tagadta a vádat.

A két ország között a villámháború nyomán megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok, amelyek azóta sem álltak helyre.

Szaakasvili, akinek képét a kibertámadásban felhasználták, a háború idején államfő volt, de évek óta külföldön tartózkodik, és hazájában büntetőeljárás folyik ellene.

A megtámadott holnapok várhatóan kedd estére lesznek elérhetők a ProService georgiai informatikai cég szerint.

A georgiai rendőrség más országok rendvédelmi erőivel is együttműködik a nyomozásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában