de javul a helyzet

2019.09.11. 23:13

Nagyok a jövedelmi különbségek az USA-ban

Az Egyesült Államokban a 2008-as pénzügyi válság óta most a legkisebb a szegények aránya – tette közzé felmérését az amerikai Népszámlálási Hivatal (CB).

A hivatal adatai szerint 2018-ban az amerikai családok 11.8 százaléka élt a létminimum alatt, szemben a 2017-ben mért 12.3 százalékos aránnyal. A tavalyi adatok kedvezőbbek a 2007-es, tehát a pénzügyi válságot megelőző esztendő adatainál is. A családi átlagjövedelem 2018-ban évi 63.200 dollár volt, ugyanannyi, mint 2017-ben.

A felmérés rámutat arra is, hogy nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek és szembeötlő, hogy milyen nagy különbségek vannak az egészségügyi biztosításhoz való hozzáférésben, vagyis nagyon sokan nem tudják megfizetni az egészségbiztosítást. A nagyon szegény rétegekhez tartozó, négytagú átlagcsalád számára az éves jövedelem alig haladja meg a 25 ezer dollárt, míg bizonyos, alacsony jövedelmű szakmákban – például áruházi eladók, vagy szállodai személyzet körében – a jövedelmek látványosan növekedtek.

Elemzők a szegénység jelentős mértékű csökkenését a jó munkaerőpiaci helyzettel és általánosságban a szárnyaló gazdasággal magyarázzák.

A munkanélküliség például az elmúlt 36 hónapban folyamatosan öt százalék alatt volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában